Nieuw uitstel dreigt voor open data

Nieuw uitstel dreigt voor open data

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Nieuw uitstel dreigt voor open data

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven lijkt de verplichting van het aanleveren van open ov-data op de lange baan te schuiven. Donderdag liet zij tijdens het Algemeen Overleg openbaar vervoer in de Tweede Kamer weten dat zij pas begin volgend jaar reageert op een kritisch rapport van ACM.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op verzoek van het ministerie van IenW geadviseerd over de wenselijkheid van regulering van de ov-betaalmarkt. ACM wil dat er meer concurrentie en innovatie komt op de markt voor mobiliteitsdiensten. Partijen die mobiliteitsdiensten willen aanbieden zijn nu afhankelijk van het OV-chipkaartsysteem van Translink en reisproducten en informatie van ov-bedrijven.

ACM waarschuwt in in het advies (pdf) dat aanbieders van mobiliteitsdiensten, met Mobility as a Service in aantocht, geen toegang dreigen te krijgen tot alles wat ze nodig hebben voor een concurrerend product. De autoriteit dringt daarom aan op maatregelen bij de staatssecretaris.

Van Veldhoven maakt echter geen haast. Op kritische vragen van GroenLinks, CDA, D66 en VVD zei ze gisteren in de Kamer dat ze het voorbarig vindt om nu al het informatiesysteem van de vervoerders en TLS te evalueren. Pas in haar reactie op het ACM-rapport uit mei zal zij daar op terugkomen. Die reactie komt begin 2019.

Volgens VVD-kamerlid Erik Ziengs gebeurt er op dit moment helemaal niets met de geanonimiseerde gebruikersdata. Hij vroeg om een evaluatie van het informatiesysteem van de ov-aanbieders begin volgend jaar, zodat voor de zomer een wetsartikel van kracht kan worden om het openbaar maken van gebruikersdata af te dwingen.

Voorzitter Stefan de Konink van Stichting OpenGeo noemt een reactie van de staatssecretaris in 2019 te laat. “Als ze nu Translink zou bellen, zou zij te horen krijgen dat er geen enkele open-data-aanvraag is afgerond. De belofte was open data per 1 januari 2018, die datum is dus niet gehaald. Met deze houding vertraagt de staatssecretaris de uitrol van MaaS.”

Tom Kunzler, Open State Foundation, ziet een lichtpuntje. “Het is van belang dat de staatssecretaris heeft toegezegd de data bij een onafhankelijke partij, zoals het CBS, neer te leggen. Hiermee is een gelijk speelveld voor het gebruik van deze data door overheden, onderzoekers en app-bouwers gegarandeerd.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook