Mijmeren tijdens de reis van morgen

Mijmeren tijdens de reis van morgen

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor Mijmeren tijdens de reis van morgen

Lezen, chillen, werken, mijmeren, het kan nog beter in de reis van morgen. Dat was de aankondiging van NS, Mecanoo en Gispen tijdens de ‘Innovation Expo 2018’. Daar deelden de partijen hun gezamenlijke visie op het treininterieur.

NS heeft de krachten gebundeld met architectenbureau Mecanoo en projectinrichter Gispen rondom de uitdaging hoe tijdens de treinreis van morgen meer mensen een plek te geven en tegelijkertijd de reisbeleving te vergroten. Op de Innovatie Expo in Rotterdam was al een voorproefje te zien van deze nieuwe visie op reizen in de toekomst. Tijdens Dutch Design Week van 20 tot en met 28 oktober 2018 in Eindhoven kan iedereen op het Ketelhuisplein, het nieuwe ontwerp zelf ervaren.

Reistijd is eigen tijd

Het nieuwe treininterieur is volledig gebaseerd op wensen van reizigers. Samen met Mecanoo en Gispen onderzocht NS waar reizigers in de trein behoefte aan hebben. “Hoe creëren we meer ruimte in de spits en verhogen we het comfort en beleving gedurende de rest van de dag”, vertel Tjalling Smit van NS. “Ik ben erg geïnspireerd door de resultaten van deze samenwerking. Deze trein van de toekomst maakt dat je meer uit je dag kunt halen doordat je bijvoorbeeld ongestoord kunt werken.”

Zes categorieën
Reizigers hebben zes categorieën benoemd van activiteiten die ze graag in de trein doen. Zaken zoals werken en studeren kwamen vaak naar voren. Ook ontspannende activiteiten, zoals lezen, film kijken of een spelletje doen kwamen werden genoemd. Daarnaast is er ook behoefte aan sociale activiteiten zoals bellen, gezellig samen reizen en bijpraten. Op basis van deze drie clusters van reizigersbehoeften zijn twaalf flexibele interieurmodules ontworpen.

Toekomst bestendig

Het uitgangspunt van het ontwerp was om de trein te benaderen zoals een interieur in een gebouw. Door een modulair grid toe te passen wordt iedere centimeter benut. Sarah Schiffer, product en concept manager bij Gispen vertelt: “Door op een modulaire en circulaire manier te ontwerpen is dit concept tijdloos en universeel inzetbaar.” Rick Veenendaal, manager circulair Gispen, voegt eraan toe: “Met het ontwikkelen van circulaire producten verlengen we de levensduur en voorkomen we afval. Juist in treinen is het van enorm belang om te zorgen voor meerdere levens en hergebruik van materialen.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook