Petitie voor rechtstreekse treinverbinding Twente-Groningen

dinsdag 30 oktober 2018
timer 2 min

Inwoners van Twente willen een rechtstreekse treinverbinding met Groningen. Om in Groningen te komen, moeten reizigers uit Twente nu nog over Zwolle reizen. Inmiddels is er een petitie gestart voor een snelle treinverbinding. 

RTV Oost vroeg met het project 'verkiezingsprogramma van Overijssel' naar reacties van de inwoners. Daaruit bleek dat een rechtstreekse verbinding met Groningen hoog op het verlanglijstje staat. Volgens Reizigersvereniging Alma is de overheid nu aan zet.

Petitie gestart
Om de roep voor een rechtstreekse verbinding kracht bij te zetten, is er inmiddels een petitie gestart. De verwachting is dat het thema een belangrijk onderwerp wordt tijdens de komende Provinciale Statenverkiezingen.

“Door het herstellen van deze vroegere spoorlijn ontstaat er een directe verbinding tussen de universiteitssteden Enschede en Groningen. Tevens worden de economisch zwakke gebieden in Oost-Nederland, Zuidoost-Drenthe en de Veenkoloniën weer per spoor ontsloten”, zo staat er te lezen op de website van de petitie. Studenten die vanuit Twente naar Groningen reizen, zijn nu nog tweeënhalf uur onderweg.

Acties
In de petitie wordt opgeroepen tot een aantal acties. Zo moet het bestaande traject vanaf Emmen met achttien kilometer worden verlengd naar Stadskanaal. Het bestaande spoor tussen Stadskanaal en Veendam moet geschikt worden gemaakt voor personenvervoer en er moet elektrificatie plaatsvinden van de trajecten Veendam-Groningen en Almelo-Mariënberg.

Interessant, kan een stimulans zijn voor een kwetsbaar (krimp)gebied tussen Enschede en Groningen.

Tja, ik vraag me dan af wat men hiervan verwacht qua reizigersaantallen....om nu 150km spoor aan te leggen voor vooral studenten vind ik wat te veel van het goede

Het bizarre is dat een realistische snelle treinverbinding Groningen-Twente per definitie via Zwolle gaat. Een doorgaande regiotrein via Zuidbroek - Veendam - Stadskanaal - Emmen - Hardenberg zal nooit sneller zijn dan de IC-route via Zwolle. Ook tussen Emmen en Groningen zal de rechtstreekse Qliner het altijd winnen van een regiotrein via Stadskanaal en Veendam.
Valide argumenten voor dit spoor zijn de veel betere ontsluiting van dit economisch zwakke gebied en de extra route die dit voor het goederenvervoer oplevert. Beide sluiten goed aan bij de doelstellingen van de Langman-gelden. Maar voor IC-snelheid & -comfort zal het altijd Zwolle blijven. Met overstap - helaas.

Het ligt meer in de rede om de sneltrein Zwolle-Twente goed te laten aansluiten in Zwolle (dit is nu rampzalig slecht) en nog verder te versnellen (Vmax waar zinvol naar 160 km/u). Ook de IC Zwolle-Groningen kan prima nog wat verder versneld worden (beperking 80 km/u Meppel slim aanpakken + rechte stukken naar 160 km/u of meer)

Volgens mij is een spoorlijn tussen Coevorden en Hoogeveen veel effectiever. Hiermee kan de Intercity lijn Leeuwarden - Groningen - Assen - Hoogeveen - Coevorden - Almelo - Hengelo - Enschede gerealiseerd worden. Dit maakt het Noorden ook minder kwetsbaar voor verstoringen rond Zwolle. Emmen past niet in het concept, maar met een overstap in Coevorden krijgen ze ook uitstekende verbindingen.

(spoor Groningen-Twente) De promotoren en politieke beslissers rondom het 'Noorder Spoorstelsel' voorbij aan de havenbelangen, de omtwikkelimg van et railgederenvervoer.
Wat er ontbreekt in de Lobby van de plaatselijke klei-pommeranten zijn comcrete plannen met betrekking tot zeehaven-goederenspoor ontslutingen. Voor Gromingen betekent dit
- heraanleg/her ingebrukname van de oude NOLS structuur (Eemshaven)Delfzijl-Emmen
Voor Fryslân betekent dit
- Heraanleg NFLS structuur Harlingen-Stiens/Dokkum Stiens-Leeuwarden.
- Spoorboog stamlijn FranekerKIE Harlingen 'Goederen Havens Noord'
- Aanleg Afsluitdijkspoor, Harlingen verbinden met Den Helder en IJmond havens

(spoor Groningen-Twente) De promotoren en politieke beslissers rondom het 'Noorder Spoorstelsel' voorbij aan de havenbelangen, de ontwikkeling van het railgederenvervoer.
Wat er ontbreekt in de Lobby van de plaatselijke klei-pommeranten, zijn concrete plannen met betrekking tot zeehaven-goederenspoor ontslutingen. Voor Gromingen betekent dit
- heraanleg/her ingebrukname van de oude NOLS structuur (Eemshaven)Delfzijl-Emmen
Voor Fryslân betekent dit
- Heraanleg van de NFLS structuur Harlingen-Stiens/Dokkum Stiens-Leeuwarden.
- Spoorboog stamlijn FranekerKIE Harlingen 'Goederen Havens Noord'
- Aanleg Afsluitdijkspoor, Harlingen verbinden met Den Helder en IJmond havens

(Arco Sierts sneller spoor Groningen Twente via Zwolle, versus railgoederenvevoer) Met dhr Arco Sierts ben ik het volledig eens, als we het hebben over de oorspronkelijke doelstellingen van de Langmanrapportage mbt. Economische structuurversterking. De basis structuur in en om het Nooorder spoorstelsel was en is de multimodale knooppuntfunctie van de noordelije zeehavens Harlingen evenwaardig aan Groningen Seaports.
De verbinding Groningen--Twente behelst volgens:míj de heraanleg vd oude NOLS structuur
-Eemshaven-Delfzijl-Zuidbroek-Emmen-Marienberg-Almelo-Oldenzaal(Salzbergen e.v.)
De verbinding Harlingen-Achterland:
- stamlijnboog AF Franeker KIE-Industriehaven Harlingen
- Integraal aanvullend dubbelen Harlingen-Veenwouden/Grijpskerk-Groningen/Zuidbroek-Leer
Harlingen, Loek van der Heide

Gelijk doen. Het gaat om maar 18 km nieuw spoor. En een gedeelte dat vervangen moet worden. Dan kan je wel op twee manieren naar Groningen. Als er ergens een verstoring is heb je nog een optie over. Snap niet dat ze hier zolang over moeten vergaderen.

@Peter Janssen

Bedankt voor je instemming. Je de Intercitylijn Leeuwarden - Enschede biedt veel mogelijkheden. De voormalige NOLS lijn is een locaalspoorweg; deze lijn ligt op hoofdspoorwegen. Zonder al te veel problemen kan er op de meeste delen van het traject 160 tot 200 kmh gereden worden. Er moet natuurlijk het nodige aan spoorverdubbeling en elektrificatie gedaan worden. Een mooie stimulans om Leeuwarden - Groningen te verdubbelen en elektrificeren. Hetzelfde geldt ook voor Mariënberg-Almelo.

Qua goederenvervoer krijgt het noorden via Onnen een directe verbinding via Bentheim met Rheine en de rest van Duitsland.

Als zowel in Hoogeveen als ongeveer bij Dalen (bij Coevorden) driehoeken gebouwd worden wordt nog veel meer mogelijk:
Zwolle - Meppel - Hoogeveen - Emmen
Groningen - Assen - Hoogeveen - Emmen
Zwolle - Meppel - Hoogeveen - Coevorden
Emmen - Coevorden - Almelo - Enschede
Deze trajecten liggen allemaal dan op hoofdspoorwegen zodat er relatief hard gereden kan worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »