Station A’dam Zuid als het nieuwe Schiphol

Station A’dam Zuid als het nieuwe Schiphol

NS-topman Roger van Boxtel wil dat station Schiphol onderdeel wordt van station Amsterdam Zuid. “We hebben ons te lang in slaap laten sussen. Het station en de treinaansluiting op Schiphol moeten vele malen beter.”

Treinen moeten een alternatief zijn voor het vliegtuig vinden NS, Schiphol, KLM en het kabinet. Zij willen dat vliegroutes van maximaal zeshonderd kilometer worden vervangen door snelle treinen naar bijvoorbeeld Parijs of Berlijn. De overstap van vliegtuig naar trein is nu nog niet mogelijk, mede door de infrastructuur rondom het vliegveld. Schiphol wil na 2020 weer groeien in vliegbewegingen en hoopt nieuwe routes en luchtvaartmaatschappijen aan te trekken. Maar dat lukt niet zonder goede en snelle treinverbinding.

Station Zuid het nieuwe Schiphol
NS wil nu station Amsterdam-Zuid als nieuw station Schiphol laten fungeren. Van Boxtel ziet het niet als probleem dat dit station zich niet op de luchthaven bevindt. De NS-topman zegt dat bij luchthavens in andere landen terminals onderling worden verbonden met monorailtreinen. Dat kan ook tussen Schiphol en Zuid: “Als je een heel snelle verbinding hebt tussen Amsterdam-Zuid en Schiphol, is dat ook Schiphol”, zegt Van Boxtel tegen NH Nieuws.

Plan had al klaar moeten zijn
Volgens Wouter van Gessel, voorzitter van stichting Freedom of Mobility, hadden Schiphol en de NS al lang een plan moeten bedenken. “De vier regionale luchthavens moeten beter benut worden. Zo kunnen er vluchten worden overgeheveld naar andere luchthavens.” Van Gessel vindt vooral dat Rotterdam-The Hague, Groningen-Eelde, Maastricht en Eindhoven Airport al een NS-station hadden moeten hebben. Daarbij noemt hij Lelystad Airport bewust niet. “Dat vliegveld is slecht bereikbaar en zorgt voor te veel overlast”, aldus Van Gessel doelend op vliegtuigen die laag moeten vliegen van en naar Lelystad.

4 reacties

 1. Ties
  27 oktober 2018 om 12:43

  Interessante zin van Van Boxtel:
  “We hebben ons te lang in slaap laten sussen”.
  Door wie dan eigenlijk?
  Poging tot antwoord. Pas sinds het klimaatakkoord is het gesprek hierover pas echt op gang gekomen. Daarvoor was het nog half crisis in het land (vond men) waardoor lange termijn visies vooral lange termijn bleven.

 2. Schoolbordje
  28 oktober 2018 om 17:07

  Ik krijg het idee dat de aansluiting voor vliegtuigen beter wordt. Wat wil Roger van Boxtel nou! Er staan dat Schiphol na 2020 meer wil vliegen en dat de treinen daar goed op moeten aansluiten. Niks geen vervanging is dat meneer Van Boxtel.

 3. Wilbert
  28 oktober 2018 om 20:31

  Ehm,
  Ik snap iets niet. Als ik komend van Utrecht of ter zuid-oosten daarvan, voortaan in Amsterdam-Zuid moet overstappen op een terminal-trein, dan ben ik toch niks sneller bij mijn Gate dan wanneer ik daar in mijn huidige treinverbinding naar Schiphol kan blijven zitten?!? Of gaat het vliegveld zich helemaal uitbreiden tot aan Amstrrdam-Zuid?

 4. Bert
  17 november 2018 om 22:23

  De stelling dat de ‘regionale luchthavens’ een NS-station moeten hebben (of in ieder geval per rail bereikbaar moeten zijn), onderschrijf ik ten zeerste.

  Het is natuurlijk van de zotte dat ik vanuit mijn woonplaats (Delft) met het openbaar vervoer eerder op Schiphol ben, dan op Rotterdam-The Hague Airport dat op tien kilometer afstand ligt.

Lees ook