Eerste Afrikaanse TGV in gebruik

Eerste Afrikaanse TGV in gebruik

Van Tanger naar Casablanca in twee uur, sinds gisteren kan het. De eerste TGV van Afrika is in gebruik genomen in Marokko. De aanleg kostte twee miljard dollar en werd onder meer gefinancierd door de regeringen van Saoedi-Arabië, Frankrijk en Koeweit. 

De trein raast met 320 kilometer per uur langs de Atlantische kust van Marokko. “We mikken op zes miljoen passagiers per jaar”, zegt Mohamed Rabie Khlie, directeur van de Marokkaanse nationale spoorwegen ONCF, tegen Le Monde. “Hierdoor behalen we een hogere operationele marge ten opzichte van traditionele treinen. Daarmee kunnen we de ontwikkelingskosten verantwoorden.” De snelle verbinding moet daarnaast zorgen voor een toename van het aantal toeristen, ondersteunt economische groei in de grote steden en verbetert het investeringsklimaat, aldus ONCF.

Geen hogere kosten
Directeur Khlie zegt dat er geen hogere kosten voor de reiziger aan de snelle verbinding zijn verbonden. “De TGV is voor Marokkanen en dus houden we rekening met de bestedingsmogelijkheden van de bevolking.” Maar volgens Zouhair Ait Benhamou, economisch analist aan de Financia Business School in Frankrijk, zit er wel een risico aan het businessmodel van de ONCF. “Het is gebaseerd op het Franse model waarin de treinen stevig worden gesubsidieerd. Als het aantal passagiers niet gehaald wordt, dan moet de regering wel over de brug komen met subsidies.”

Breder programma
De hogesnelheidstrein maakt onderdeel uit van een breder programma om de economische situatie in Marokko te verbeteren. Naast de snelle treinverbinding wordt geïnvesteerd in havens en zonne-energieparken. Maar dat zorgt wel voor enige scepsis. “Marokko is een arm land en onze prioriteit moet liggen bij onderwijs”, zo zegt Omar Balafraj van de linkse democratische partij PSU.

Anderen denken dat een snelle verbinding juist net de logistieke prikkel kan zijn, die ervoor zorgt dat buitenlandse bedrijven geïnteresseerd zijn om zich te vestigen in het Afrikaanse land.

Eén reactie

 1. Ambrosius Baanders
  17 november 2018 om 21:52

  Let op : dit bericht gaat over de “inwijding” (inauguration) van een deel van de lijn> maar dat betekent niet dat hij al in gebruik genomen is. De datum daarvoor is nog niet bekend. Die opening gaat dan over de eerste fase, Tanger – Kénitra, waar nu de proefritten gehouden worden.

  Aan de verdere lijn, Kénitra – Rabat – Casablanca, wordt nog gebouwd. De site van de ONCF doet alsof het allemaal nog in 2018 geopend wordt, maar dat is onwaarschijnlijk. Die tweede fase kan nog wel een paar jaar duren. De site van de ONCF is hier vaag over.

  Die inauguratierit van de Marokkaanse koning en de Franse president ging van Tanger wel naar Rabat. Misschien voorbij Kénitra deels over klassiek spoor?

  De TGV-stellen hebben overigens een andere kleurstelling gekregen dan de voorlopige die op de foto staat.

Lees ook