Drielandentrein rijdt voorlopig nog niet

Drielandentrein rijdt voorlopig nog niet

De Drielandentrein van Aken, via Maastricht, naar Luik rijdt voorlopig niet. De Arrivatrein mag nog niet het Duitse spoor op. Eerder werd al duidelijk dat de trein ook in België nog niet welkom is. 

De toelatingsprocedure voor Duitsland kan niet worden afgerond voor de gewenste datum van 9 december. “De oplevering van de benodigde infrastructuur en het daarna pas kunnen inzetten van de testritten geeft teveel druk op het correct afronden van de gehele procedure. Hierdoor vertraagt de start van de treinverbinding”, staat in de verklaring van Arriva. De reizigers zullen vanaf 9 december op het traject met bussen worden vervoerd.

Uitstel maar geen afstel
Dit uitstel van de start is zeker geen afstel, zo verzekert Arriva. De vervoerder werkt met alle partijen verder aan de toelatingsprocedure. De testritten zoals die voor materieel en de nieuwe infrastructuur in de eerste week van december waren voorzien, gaan gewoon door. Hoeveel vertraging de start van de treinlijn tussen Aken en Maastricht hierdoor precies op gaat lopen, is nog niet duidelijk. In de verklaring laat Arriva weten ‘het vervelend te vinden voor de reiziger, omdat de reiziger nu langer moeten wachten op deze mooie verbinding’.

Niet welkom in België
Belgische instanties geven de trein ook geen vergunning. België weert de nieuwe trein omdat het materieel onveilig zou zijn. Treinen moeten volgens Europese regelgeving het Europese beveiligingssysteem ERTMS hebben voor 2025. De nieuwe Arriva-trein heeft die nog niet, maar krijgt de beveiliging wel ruim op tijd.

Eén reactie

  1. Bernard
    9 december 2018 om 21:09

    Op 30 november 2018 de laatste Euretrein van Heerlen naar Aken, retour, genomen. Jammer dat er nu een busverbinding is, dat is duurder vervoer duurt te lang. Heerlen Aken met de nu gestopte Euregio stoptrein via Herzogenrath duurde 25 minuten.Met NS Abonnement 5,60 enkele reis Heerlen-Aken, 11,20 retour.
    Ik hoop dat er snel in 2019 een directe treinverbinding komt. Aken-Heerlen-Maastricht is een stedelijk gebied van belang. Aken heeft een achterland, de deelstaat Nordrhein Westfalen met 17 miljoen inwoners.

Lees ook