Drielandentrein mag eindelijk gaan rijden

Drielandentrein mag eindelijk gaan rijden

Vanaf 27 januari wordt de Drielandentrein in gebruik genomen. Arriva heeft goedkeuring om te gaan rijden op het traject Maastricht–Aken. De patstelling met België duurt voorlopig voort. 

“We hebben de officiële goedkeuring vanuit Duitsland en dat betekent dat Arriva vanaf zondag 27 januari met één en dezelfde trein de grens over zal gaan”, zegt Anne Hettinga van Arriva. “Dan kunnen reizigers in minder dan een uur met de nieuwe treinen op het traject reizen.” De verbinding tussen de twee steden had 9 december al operationeel moeten zijn. Maar de verlate oplevering van de infrastructuur waarna de testritten nog volgden, gooide roet in het eten. In de tussentijd werden bussen ingezet.

Gedeputeerde van de Provincie Limburg Hubert Mackus is verheugd met de directe verbinding tussen Maastricht en Aken. Hij noemt het een ‘mooie stap voor alle reizigers’.

Belgische patstelling
Voor het gedeelte Maastricht–Luik heeft Arriva nog geen toestemming. België weert de trein omdat het materieel onveilig zou zijn. Treinen moeten volgens Europese regelgeving het Europese beveiligingssysteem ETCS hebben voor 2025. De nieuwe Arriva-trein heeft die nog niet, maar krijgt de beveiliging wel ruim voor 2025. “De onbegrijpelijke argumenten van België vinden we nogal curieus”, vertelde Hettinga eerder tegen OV Magazine. Nu meldt Arriva dat ‘betrokken partijen ernaar streven om de verbinding zo spoedig als mogelijk te laten starten’.

Betalen met de OV-chipkaart
Reizigers kunnen tot het Duitse eindpunt Aachen Hauptbahnhof met de OV-chipkaart betalen. De stations in Duitsland zijn voorzien van Arriva incheckapparatuur. Duitse reizigers kunnen met een enkele overstap in Heerlen verder reizen richting Utrecht en Amsterdam.

4 reacties

 1. Arjan Krabbenbos
  23 januari 2019 om 21:35

  Na een aantal jaren een gebroken dienst te hebben gehad tussen Heerlen en Aachen (overstap Herzogenrath!), wordt nu de rechtstreekse treindienst weer hervat. Nu geen diesel Talenten, maar met elektrische Flirt 3 treinstellen. Jammer vind ik wel dat deze niet meer verder doorrijdt naar Stolberg Rheinland en Dueren, zoals het was tijdens het dieseltijdperk van Euregiobahn.
  De Belgen houden de boot (trein) voorlopig nog af, vanwege hun verplichte ERTMS- beveiliging. Hopelijk gaat dit veiligheidssysteem niet zo lang als bij de thans geplaagde vernieuwde Hoekse Lijn op zich laten wachten!
  Kan de trein ooit nog verlengd worden via Liege Carre ( voorheen Liege Jonfosse) en Liege Saint Lambert ( voorheen Liege Palais)? Handig voor toeristen en reizigers die in het Luikse Centrum moeten of willen zijn. Misschien nog verder laten rijden naar Herstal en Liers.

  Beveiliging is natuurlijk van levensbelang maar door de steeds veranderende technieken ook steeds kostbaarder en gecompliceerder. Ben benieuwd hoe lang de nu nog rijdende graffitti-expressen blijven pendelen tussen Maastricht en Liege Guillemins en terug!

 2. Ruben van der Rijst
  27 januari 2019 om 20:08

  Nu begin ik me af te vragen, hoe het geregeld is aangaande de vervoersbewijzen.
  Mag men nu ook met de Blokker – Kruidvat – Hema dag-treinkaartjes naar Aken reizen, of is het beperkt tot de
  bekende chipkaarten op saldo ?

 3. Arjan Krabbenbos
  28 januari 2019 om 18:46

  Er mag uiitsluitend gereisd worden met de OV Chipkaart en wegwerpkaartjes tussen Maastricht en Aachen Hauptbahnhof op deze nieuwe verbinding.. Wilt men met DB reizen dan dient men een Duits kaartje te kopen bij het Reisezentrum van Deutsche Bahn. Of via de DB- Fahrkartenautomat.op de kleinere stations.

  Deze constructie is ook bij Arriva geldig tussen Groningen , Weener en Leer. Reist men verder dan Leer dan moet er een extra kaartje gekocht worden. De treindienst Weener Leer is zeker tot 2024 onderbroken, vanwege de beschadigde Friesenbruecke. Daarom rijden er bussen tussen Weener en Leer en snelbussen (non stop) tussen Groningen en Leer en terug.

 4. Harshan Uruthiranantha Sarma
  22 februari 2019 om 20:44

  Ik hoop dat de “Drielandentrein” effectief naar België komt. Want het huidig materieel tussen Maastricht en Luik voldoet niet aan de wensen van de reizigers:

  – geen propere toiletten
  – stokoude trein
  – te donker
  – te hoge instap

  Dit is omwille van onaangename politieke spelletjes en de NMBS die niet zat en zit te wachten op private operatoren zoals Arriva. Ze (NMBS en de Belgische politiek) doen dit door toneel te spelen dat het nieuw materieel onveilig is op het Belgische spoor. België is ook bang dat Arriva Belgische machinisten zal wegjagen, omdat het overgrote deel van de machinisten en treinbegeleiders Walen zijn en die vrees hebben voor baanverlies. Daarom die drama van de NMBS. En de NMBS is bang dat de kosten dan wel te hoog zullen zijn voor de exploitatie. Vandaar ze die trein weigert.

  België heeft een rechtse politiek die vijandig is tegen het openbaar vervoer. Want de NMBS is momenteel een overheidsbedrijf waardoor de overheid niet zoveel winst kan maken omdat de tarieven goedkoper zijn. Als de NMBS geprivatiseerd wordt dan kan de overheid wel winst maken door duurdere treintarieven. Vandaar de overheid meer investeert in autoverkeer omwille van accijnzen op diesel dan in het openbaar vervoer.

Lees ook