Nachttrein met jazzoptredens naar Berlijn

Nachttrein met jazzoptredens naar Berlijn

Op 28 juni rijdt vanuit Rotterdam een nachttrein naar Berlijn. De particuliere initiatiefnemers combineren de rit met jazzoptredens in de trein. 

Twee jaar geleden vertrok de laatste nachttrein naar Berlijn. “Ik vind het vreemd, want er lijkt in Nederland wel markt voor te zijn”, zegt Chris Engelsman één van de initiatiefnemers. Engelsman hoopt met dit initiatief de nachttrein weer op de kaart te zetten. Sinds 2016 rijdt er geen enkele nachttrein meer vanuit Nederland. “Als de spoorwegmaatschappijen de nachttrein als duurzaam alternatief niet meer aanbieden, dan doen we dat als reizigers wel zelf”, aldus Engelsman die in het dagelijks leven werkt bij de Vervoerregio Amsterdam.

Trein huren
De initiatiefnemers vroegen zich af of het voor particulieren mogelijk is om zelf een trein te huren. “Het leek ons onmogelijk, maar achteraf gezien was het heel eenvoudig. De Duitse vervoerder Euro Express verzorgt de rijtuigen, het personeel van de trein en de benodigde toestemming om over het spoor te mogen rijden. Eigenlijk hebben we er helemaal geen omkijken naar”, zegt Engelsman.

De Jazz Night Express, zoals de nachttrein naar Berlijn heet, combineert een relaxte treinreis met muziek. In de trein zijn drie jazzpodia, een restaurant, een bistro en diverse bars. Van de in totaal twaalf wagons, zijn er vijf ingericht voor entertainment.

Prijzig
Het enige nadeel is de prijs. “Het is nogal duur om een trein te huren”, vertelt Engelsman. “Het is ook de vraag of de trein vol raakt, omdat een ticket best prijzig is. Door de muziekoptredens geven we mensen hopelijk een extra reden om mee te gaan met de nachttrein naar Berlijn.” Van de in totaal 460 plaatsen zijn er al enkele tientallen verkocht. “Als het zo doorgaat, krijgen we de trein wel vol.”

Uitbreiden
Dit jaar rijdt de nachttrein naar Berlijn eenmalig. “We hopen dat we volgend jaar misschien wat vaker kunnen gaan rijden. Het zou geweldig zijn als de nachttrein in de zomermaanden wekelijks gaat rijden. Ook andere bestemmingen zoals Praag en Warschau zouden dan een optie kunnen zijn.”

De reis naar Berlijn duurt ongeveer elf uur. Kijk voor het hele programma op http://jazznightexpress.nl.

Eén reactie

  1. Josie Dubbeldam
    8 juni 2019 om 09:53

    Het zou fantastisch zijn als het weer mogelijk wordt om mijn invaliden driewieler met de nachttrein mee te nemen zoals een paar jaar geleden nog kon. Ik heb geen auto en zonder fiets ben ik immobiel. Andere duitse treinen zijn niet geschikt.

Lees ook