Tienminutentrein meest effectief buiten Randstad

Tienminutentrein meest effectief buiten Randstad

De komst van tienminutentreinen levert volgens Marco van der Linden van adviesbureau Movares het meeste effect op buiten de Randstad.

Het Toekomstbeeld OV 2040 schetste dat in 2040 tussen de negen grote steden iedere tien minuten een trein moet rijden. Daarop voerde Movares een quickscan uit. Van der Linden: “We keken naar de procentuele verhoging van het aantal mensen dat binnen 45 minuten bereikt kan worden. Dat geeft een objectiever beeld van het bereik.”

Bij het maken van dit model heeft Movares gebruikt gemaakt van NDOV-data (Nationale Data Openbaar Vervoer). “Vervolgens hebben we wijzigingen aangebracht op het netwerk, in dit geval op de frequentie van verschillende lijnen. En daarna kunnen we het verschil tussen ongewijzigde en gewijzigde netwerk berekenen.”

Resultaten
Uit de scan blijkt dat vooral op de IJssellijn, de verbinding Utrecht–Nijmegen en in Flevoland een aanzienlijke winst in bereik te behalen vallen. Van der Linden: “Om een goed beeld te krijgen van het daadwerkelijke bereik, is gemeten hoeveel inwoners bereikt kunnen worden. Het ov is gebaat bij het snel bereiken van drukbevolkte gebieden, terwijl het bereik op het platteland slechts dient ter ontsluiting van die gebieden.”

Voor de dunbevolkte gebieden zitten er louter voordelen aan een betere ontsluiting op het ov, zegt Van der Linden, zoals een aantrekkelijk vestigingsklimaat en een bredere positie op de modal shift. “Het zou me verbazen als gemeenten en provincies zouden zeggen: Doe maar wat minder treinen, de huidige situatie is veel beter.”

3 reacties

 1. asierts
  22 februari 2019 om 19:43

  Blijft boeiend & fascinerend: aanbodsgericht denken en aanbodsgericht vervoersmodellen verzinnen. Generieke modelregel: meer aanbod = meer vraag. Waar is er nu nog geen kwartiersdienst of frequenter? Conclusie: daar valt het meeste te halen. Open modeldeur ingetrapt.

 2. Loek van der Heide
  22 februari 2019 om 21:05

  (10 minuten trein in grote Randstad ( incluis Eindhoven en Nijmegen)
  De 15′ sequens die Sierts benoemd is m.i. beter afstembaar met de toek. IC+ V/max 200 km/h. Past ook in de 60′ en 30′ sequens op de dunnere vervoerssequensen in de regionale begin/eindpunten.
  Het Modal shift verhaal geldt voor de 2e lijns zeehavens v.a. Randstad Noordflank richting de EU (Duitsland, Polen, Scandinavië. IJmuiden en A’dam zijn m.i. gebaat bij een spoorverb. over de Afsluitdijk, waarbij Harlingen/Groningen Seaports met IJmuiden tezamen inhoud geven aan het ‘Modal Shift’ verhaal ter ontlasting vd enorme vervoersdruk op het spoor in Randstad–Holland

 3. Peter Schouten
  26 februari 2019 om 10:28

  Mooi zo’n quick scan, geeft een goed globaal beeld. Wat precies de frequenties zouden moeten worden, is afhankelijk van de drukte op een corridor en van de benodigde infra. Je zou bescheiden kunnen beginnen en als er geld en behoefte is uitbouwen. Is er wel eens gedacht aan een soort “Ring Midden-Nederland”, waarbij gereden wordt Zwolle-Lelystad-Almere, Asd C-Haarlem-Rotterdam-Dordt-Breda-Den Bosch-Zwolle?
  Uiteraard met meer stops dan hier genoemd. En deels misschien gewoon als vervanger bestaande routes (IJssellijn?), waar nodig als uitbreiding. Voordeel is dat er diverse nu niet geboden rechtstreekse verbindingen dan wel geboden kunnen worden, en een route die goed communiceerbaar is. Bovendien flexibel in te vullen.

Lees ook