Texaanse HSL van start ondanks ophef

vrijdag 1 maart 2019
timer 2 min

De bouw van hogesnelheidstrein in Texas, die passagiers in minder dan 90 minuten van Houston naar Dallas brengt, kan eind 2019 of begin 2020 van start. Dat zegt Texas Central Railway, de verantwoordelijke voor dit project.

 

De ‘bullet train’ van Dallas naar Houston is sinds de ontwikkeling van de voorgestelde route onder vuur komen te liggen van landeigenaren. Daarnaast heeft de snelle verbinding nu een ander obstakel te overwinnen, de onvermijdelijke vergelijkingen met het 85 miljard dollar kostende hogesnelheidstreindebacle tussen Los Angeles en San Francisco.

Kostenoverschrijdingen
Na jaren van kostenoverschrijdingen en vertragingen in de planning is het bouwproject in Californië aanzienlijk teruggeschroefd. Vorige week werd aangekondigd dat de bouw alleen zou doorgaan op het Central Valley-deel van de spoorlijn van Merced naar Bakersfield. Vervolgens kreeg het project opnieuw een klap te verwerken toen de Federal Rail Administration de California High-Speed ​​Rail Authority liet weten dat het een financieringsovereenkomst van 929 miljoen dollar voor de lijn wil schrappen.

Stuk goedkoper
Spoorontwikkelaar Texas Central legt op de website uit dat bepaalde onderdelen, zoals de tunnels die nodig zijn, het project in Californië complexer hebben gemaakt en ongeveer zes keer duurder dan in Texas. De particuliere investering van het Texas-project zou de efficiëntie vergroten en de markt en economie tussen Noord-Texas en Houston zou overeenkomen met die van succesvolle treinroutes wereldwijd. Ook is het land tussen Houston en Texas grotendeels vlak, wat het bouwproces veel eenvoudiger zal maken in vergelijking met de HSL-lijn in Californië.

Shinkansen
De Texaanse sneltrein wordt gebouwd naar het voorbeeld van het Japanse hogesnelheidstreinsysteem Shinkansen, vanwege zijn staat van dienst op het gebied van veiligheid en efficiëntie. Texas Central zegt dat het tweesporige systeem van de verbinding geen sporen met vrachtlijnen zal delen.

(Onder) ontwikkelingsland U.S.A.
Als er één land is die ook tot de categorie (onder) ontwikkelingsland gerekend mag worden, dan is het wel de Verenigde Staten van Amerika, maar dan op het gebied van hogesnelheidstreinen. Het stuk aan de oostkust van New York naar Washington DC kent weliswaar een hogesnelheidstrein waar met gemiddeld hogere snelheden gereden wordt dan elders in de V.S., de rest laat het echter afweten. De auto- en luchtvaartlobby is zeer sterk en ook het imago verhinderen tot nu toe een grootschaliger HSL netwerk anders dan in China, Japan, Korea en Europa. Als men in Nederland van mening is dat er een alternatief geboden moet worden voor het vliegtuig en de trein prevaleert, dan zou men in de V.S. initiatief rijker mogen zijn om tussen diverse grote steden een HSL trein kans van slagen te geven en het Europese en Aziatische voorbeeld mogen volgen, ook al is e.e.a. nog voor verbetering vatbaar. De wil om een achterstand op dit gebied in te halen druist blijkbaar in om d.m.v. HSL lijnen deze levensvatbaar te laten worden en daarmee het milieu te dienen. Het passagiers vervoer in de VS heeft daar nog steeds een "underdog" imago en dat verandert men niet direct. Er valt in de USA dus nog veel te ontwikkelen om HSL treinen over een eigen HSL lijn het succes te geven die het verdient, ik ben er scepsis over ...

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »