Directe Eurostar komt er, ondanks Brexit

Directe Eurostar komt er, ondanks Brexit

Over een week gaan Britse parlementsleden opnieuw stemmen over de Brexit. En of het nou ‘Deal’ of ‘No Deal’ wordt, de directe Eurostar-verbinding Londen–Amsterdam gaat rijden zoals gepland, blijkt uit rondvraag van OV-Magazine. Dat wordt op z’n vroegst eind 2019.

Dat vertelt Eurostar-woordvoerder Stefanie van Mierlo. “Het bieden van een directe reis in beide richtingen is en blijft een belangrijke prioriteit voor ons.” De vervoerder maakte op 5 maart overigens bekend een reizigersgroei van 7 procent gemaakt te hebben, te meer door 250.000 reizigers op de route Londen-Amsterdam.

Het bedrijf werkt samen met betrokken partijen aan weerszijden van het Kanaal om tot goede afspraken te komen, gaat zij verder. “We hebben plannen voor een reeks mogelijke scenario’s om ervoor te zorgen dat we onze service kunnen behouden, zelfs in het geval van een ‘No Deal’-Brexit.”

Grenscontroles

Eén van die ‘betrokken partijen’ is NS International. Woordvoerder Hessel Koster: “De voorbereidingsacties liggen vooral bij Eurostar en wij helpen daar waar nodig.” Koster licht toe dat eind 2019 afspraken rondom paspoortcontrole in Nederland gereed moeten zijn en er dan ook voldoende medewerkers van de Koninklijke Marechaussee (KMar) opgeleid zijn. “We rekenen er op dat de Eurostar-treinen blijven rijden zoals nu. Er is natuurlijk een afhankelijkheid van de politieke besluitvorming rondom de Brexit, maar alle betrokken partijen laten zien hun verantwoordelijkheid te nemen”.

Vierlandenverdrag

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hadden op spoorgebied nog geen overeenkomst met elkaar lopen. Daarom waren beide landen al in gesprek over een bilaterale overeenkomst en ook, samen met België en Frankrijk, over een Vierlandenverdrag. De mogelijke Brexit heeft daarop geen invloed.

De gesprekken over het Vierlandenverdrag moesten officieel in februari 2019 voltooid zijn, schreef staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) op 20 december in een brief aan de Tweede Kamer. En dat lukte alleen niet, vertelde hij in het Algemeen Overleg Spoor van 27 februari, omdat de drie andere landen binnenlandse politieke problemen hadden. Zo viel de Belgische overheid, kreeg Frankrijk te maken met de ‘gele hesjes’-protesten en zijn de Britten druk met de Brexit.

2019 wordt krap

Eerder stelde Harbers dat de Eurostar op zijn vroegst vanaf dienstregeling 2020 direct vanuit Amsterdam zou kunnen vertrekken. En dat terwijl ‘we van Britse zijde hoorden dat het sneller kon’, zei Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) toen.

Ondanks een motie om het proces te versnellen, maakte Harbers duidelijk dat dat lastig was. “Daarvoor zijn we afhankelijk van de drie andere landen. We proberen te doen wat we kunnen, maar het wordt krap. Ik kan het niet anders maken.”

2 reacties

 1. Henk
  6 maart 2019 om 15:07

  1) Een handjevol douanemedewerkers weghalen van Schiphol, 2) Het verdrag dat België heeft kopiëren iets uitbreiden en 3) vertegenwoordigers van vier landen een handtekening laten zetten.

  Hoe moeilijk kan het zijn?

 2. OVmagazine.nl: Directe Eurostar komt er, ondanks Brexit – Spoornieuws
  12 maart 2019 om 23:12

  […] maart 5, 2019maart 12, 2019 […]

Lees ook