NS wil experimenteren met spitstoeslag

NS wil experimenteren met spitstoeslag

NS wil dit jaar een proef starten met spitstoeslag op drukke trajecten en een lagere prijs in de daluren. Dat moet helpen reizigers beter te spreiden.

Dat vertelt commercieel directeur Tjalling Smit van NS in gesprek met Treinreiziger.nl. Op welke manier en hoe NS dit instrument wil testen is niet duidelijk, alleen dat het dit jaar gaat gebeuren.

Trapgevelconstructie
Momenteel is de keuze nog: of een spitstarief, of een daltarief. In plaats daarvan wil Smit liever een trapgevelconstructie, waarbij de prijs per moment verschilt.

In andere markten is het al gebruikelijk dat de prijs stijgt als de vraag groter is dan het aanbod. In het ov wordt nu nog alleen een dalurenkorting gegeven, maar wat Smit betreft kan de prijs in de spits ook omhoog als er geen extra capaciteit is op een bepaald traject.

Proef werkte
In september 2017 voerde NS al een proef uit onder 25.000 reizigers met het Altijd-Voordeel-abonnement, waarbij reizigers korting kregen als ze niet tijdens de hyperspits reisden. Dat resulteerde in ander reisgedrag onder 10 tot 20 procent van de reizigers. “Dat lijkt niet veel, maar dat is precies genoeg om een trein van extreem vol naar comfortabel te brengen.”

2 reacties

 1. HLW
  2 maart 2019 om 00:28

  Waarom functioneert het huidige systeem maar matig?
  1. Een incidentele reiziger zonder abonnement moet altijd het volle tarief betalen.
  2. Vandaag om 15.45 uur in de trein gestapt en 18.07 uur uitgestapt, dus met korting tijdens de avondspits. Kwartier later geen korting gehad.
  3. Of je nu om 6.45 uur of om 8.45 uur in Groningen in de trein stapt, je betaalt de volle mep voor een reis naar Maastricht. In de tweede situatie reis je nauwelijks in de spits.
  Ga uit van een (lager) basistarief en een spitstoeslag per kwartier dat je tijdens de spits reist. Of van een (hoger) basistarief en dalkorting per kwartier dat je buiten de spits reist.

 2. R. van der Voort
  2 maart 2019 om 20:56

  Ik verbaas mij erover dat NS dit nu pas gaat doen want er wordt al jaren over gepraat. In Schotland hebben ze dit systeen al jaren ( voor de rest van de UK weet ik het niet) maar vanaf 1979 ben ik er al bekend mee!

Lees ook