Pier Eringa minstens tot 2021 bij ProRail

Pier Eringa minstens tot 2021 bij ProRail

door in rubriek ProRail
Reacties uitgeschakeld voor Pier Eringa minstens tot 2021 bij ProRail

Pier Eringa wordt op 1 april herbenoemd als president-directeur van ProRail. Die functie blijft hij tenminste bekleden tot 1 januari 2021. Zodra de transitie tot zelfstandig bestuursorgaan (zbo) is voltooid, legt Eringa zijn functie neer.

Het kabinet wil dit najaar het wetsvoorstel voor de omvorming van ProRail tot zbo naar de Tweede Kamer sturen. Als de wet wordt goedgekeurd, moet deze per 1 januari 2021 ingaan.

Eringa gaf eerder al te kennen niet aan te willen blijven als hoofd van deze nieuwe publieke organisatie, die rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris valt.

Transitieproces
Tijdens het transitieproces tot zbo blijft Eringa ProRail wel leiden, laat woordvoerder Jaap Eikelboom weten, omdat het van belang is om een sterke topman te hebben. “En hij heeft altijd te kennen gegeven voor 5 a 6 jaar aan te willen blijven.”

Daarnaast is de wet nog niet goedgekeurd, benadrukt de woordvoerder. Het is dus nog niet zeker of ProRail vanaf 1 januari 2021 echt een zbo is. Mocht het langer duren, dan blijft Eringa langer op zijn post.

Opvolging
Parallel aan het wetgevingsproces wordt daarom gestart met de werving van een geschikte opvolger van Eringa. De huidige topman zal een stap opzij zetten, zodra de geschikte opvolger is. Het precieze tijdstip van overdracht wordt bepaald in overleg met de raad van commissarissen van ProRail.

Zelfstandig bestuursorgaan
In december 2016 besloot het toenmalige kabinet dat ProRail verder moest als zelfstandig bestuursorgaan. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu stelde dat ProRail als privaat bedrijf niet langer jaarlijks 2 miljard euro aan publiek geld kon uitgeven. Daarom moest het spoorbedrijf volgens haar een publieksrechtelijke organisatie worden.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook