Qbuzz’ schoonste vloot van Nederland
dossier ZE2025

Qbuzz’ schoonste vloot van Nederland

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Qbuzz’ schoonste vloot van Nederland

In de nieuwe concessie Groningen-Drenthe gaat vervoerder Qbuzz met in totaal 164 elektrische bussen rijden. Op 4 maart werden in Assen de nieuwe bussen van diverse leveranciers alvast gepresenteerd. Erwin Stoker, hoofd ontwikkeling OV-bureau Groningen Drenthe, is daar trots op.

Het gaat om 45 elektrische standaard en gelede bussen van VDL op de stadslijnen in Emmen, Assen en Groningen. Ook Ebusco doet een duit in het zakje met 60 elektrische streekbussen. Daarnaast worden 49 elektrische Q-linkbussen besteld bij het Franse Heuliez, naast de 10 elektrische Q-links van VDL die al rijden.

De rest van de bussen, grotendeels van Mercedes, Setra en dubbeldekkers van Van Hool, rijdt op synthetische biodiesel, waardoor ook veel op de CO2-uitstoot wordt bespaard. Twee streekbussen van Van Hool rijden al op waterstof en in 2020 komen daar nog 20 tot 30 waterstofbussen bij.

Bijzonder
Gedeputeerde Henk Brink gaf tijdens de presentatie op 4 maart aan het heel bijzonder te vinden dat, naast de stadslijnen, ook in het streekvervoer een flinke vloot elektrisch gaat rijden. Zij kunnen een volledige omloop rijden op één batterijpakket en hoeven daarom alleen ’s nachts te worden opgeladen op het depot.

De basis voor ‘de schoonste vloot van Nederland’ werd gelegd in 2015, vertelt Stoker van het OV-bureau in het komende nummer van OV-Magazine. Toen begon de verkenning voor de ov-concessie 2009-2019. “Onze insteek was: duurzame bussen, het bevorderen van de doorstroming in de stad, en zo min mogelijk lege bussen laten rijden, want die zijn nooit duurzaam. En niet te vergeten: een training om het rijgedrag van de chauffeur te verbeteren.”

Meer dan gevraagd
Als vanaf december straks meer dan de halve vloot in Groningen en Drenthe zero emissie rijdt, voldoen Qbuzz en het OV-bureau ruim op tijd aan de doelstelling om in 2025 nieuwe bussen zero-emissie moeten rijden, stelt Stoker. “Met de vervanging van het halve bussenpark kreeg het OV-bureau meer dan het had uitgevraagd. De CO2-besparing woog dan ook zwaar bij de toekenning van de concessie. Qbuzz won de aanbesteding onder meer door naast de verplichte elektrificering van de 45 stadsbussen en 70 Q-linkbussen ook nog eens 60 streekbussen te vervangen door e-bussen.” En in de contractperiode die daarop volgt moet de andere helft van de busvloot zero emissie worden. En wel direct in 2030, volgens het bestuursakkoord Zero Emissie Busvervoer.

Het volledige interview met Erwin Stoker, hoofd ontwikkeling OV-bureau Groningen Drenthe, verschijnt op 15 maart in OV-Magazine #1 2019. Het artikel verschijnt ook online. Stuit u op de betaalmuur? Word dan abonnee.

Foto: Links Wilko Mol, directeur OV-bureau Groningen Drenthe, midden Gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe en rechts gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen tijdens de presentatie.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook