Klantwaardering opnieuw gestegen in 2018

Klantwaardering opnieuw gestegen in 2018

door in rubriek OV-klantenbarometer
Reacties uitgeschakeld voor Klantwaardering opnieuw gestegen in 2018

Het algemeen oordeel van de reiziger over het ov is nog nooit zo hoog geweest als in 2018. Dat blijkt uit de jaarlijkse OV-Klantenbarometer. De ov-reis krijgt gemiddeld een 7,7.

CROW-KpVV voert jaarlijks het onderzoek OV-Klantenbarometer uit. Het is een grootschalig landelijk onderzoek naar de mening van reizigers over het stads- en streekvervoer. In totaal gaven 113.909 reizigers tijdens 7.689 ritten een rapportcijfer aan verschillende aspecten die met een reis te maken hebben.

Veiliger en gebruiksvriendelijker
Het gebruiksgemak van de OV-chipkaart blijft gelijk met een 8,2. Verder valt op dat voor het derde opvolgende jaar het oordeel stijgt over klantvriendelijkheid van het personeel (7,8), rijstijl van de bestuurder (7,7), stiptheid van de rit (7,6) en prijs (5,7). De reiziger voelt zich daarnaast veiliger in het openbaar vervoer. De veiligheid in het algemeen en de veiligheid tijdens de rit kregen een hogere beoordeling dan in 2017. Het stadsvervoer van Leeuwarden krijgt van alle steden het hoogste cijfer. De treinlijn Zwolle–Kampen is de beste regionale treinverbinding.

Klinkende cijfers
De OV-Klantenbarometer 2018 werd gepresenteerd tijdens het jaarcongres OV-campus 2019. Daar reikte staatssecretaris Stientje van Veldhoven ook de prijs uit voor beste vervoerder en beste OV-autoriteit. Deze gingen naar respectievelijk Aquabus als beste vervoerder en de provincie Zuid-Holland als beste ov-autoriteit. De staatssecretaris noemt de beoordelingen voor het openbaar vervoer ‘klinkende cijfers’. “Het ov is in stedelijke en regionale gebieden een aantrekkelijke optie. Vooral de kans op een zitplaats, de toegankelijkheid voor mensen met een beperking en het algehele veilige gevoel van reizigers scoren goed”, aldus Van Veldhoven.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook