‘Modernisering Maaslijn is van landsbelang’

donderdag 11 april 2019
timer 2 min

Met een extra investering van bijna 60 miljoen euro gaat de vertraagde modernisering van de Maaslijn toch door.

De oorspronkelijke aanpassingen die de Maaslijn zou ondergaan. Station Grubbenvorst is inmiddels komen te vervallen.

“De stekker uit het project trekken was geen optie”, vertelt Hubert Mackus, gedeputeerde van de provincie Limburg.

De extra investering is afkomstig van het Rijk en de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland en wordt gebruikt voor de elektrificatie van de hele lijn en spoorverdubbeling op delen van het traject. Vijf jaar geleden werd al bekend dat de overheden 175 miljoen euro in het traject tussen Nijmegen en Roermond investeerden. De verbouwing moest in 2020 klaar zijn.

Door de vertraging koersen de overheden nu op 2023 of 2024. De aanvankelijke planning wordt dus duidelijk niet gehaald. “In 2016 zagen we dat de risico’s te hoog werden”, legt Mackus uit. “Zo hebben we na stevige discussies de pijnlijke beslissing moeten nemen om station Grubbenvorst te schrappen. In de tussentijd is de markt ook veranderd: de economie trok aan en daardoor zou de aanbesteding mogelijk ook duurder uitvallen.”

Groot belang
Volgens Mackus zijn de maatregelen die genomen worden op het drukke traject niet alleen van regionaal, maar ook van landelijk belang. Momenteel ervaren reizigers op deze drukke lijn nog te veel problemen. Hij somt ze op: “Een groot stuk wordt met 80 km/uur bereden, er ligt 76 kilometer enkelspoor en het oude materieel rijdt op diesel. Bij elke storing ligt het hele systeem meteen plat en de communicatie naar de reiziger verloopt nog niet soepel.

Het belang om het traject te moderniseren is dus groot, stelt de gedeputeerde. “In mei bestelt Arriva nieuwe elektrische treinen, dus we moeten nu ook echt gaan doorpakken.” Door te investeren in zo'n 10 kilometer aan dubbelspoor, moet de lijn robuuster worden.

Communicatie
In de tussentijd onderzoeken de betrokken overheden hoe ze de reiziger tegemoet kunnen komen, bijvoorbeeld met de inzet van extra bussen en het verbeteren van de communicatie. “We komen binnenkort met een plan van aanpak. Eerst moet de communicatie verbeteren en daarna moeten de betrouwbaarheid en de capaciteit omhoog.”

Omdat het materieel van Arriva twee tot drie jaar langer mee moet, is extra onderhoud vereist. De vervoerder en de provincies zijn in gesprek over de meerkosten.

Lees ook: Hoe railprojecten ontsporen door democratie (+)

.... spoorverdubbeling op 70 kilometer van het traject. ??
Wellicht 7 of 17 km?

Ik snap de titel niet. Hoezo landsbelang? Het wordt in de tekst niet uitgelegd. Hoewel ik vóór meer spoor ben, en denk ik dat het goed is als deze lijn volledig dubbelsporig en geëlektrificeerd wordt, zie ik het het landsbelang niet.

Landsbelang, als uitwijkroute bij stremmingen omgeleide route, bijvoorbeeld vracht- of intercitytreinen die het land kunnen dienen. Het is toch vreemd dat na de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers van dit traject een enkelsporig baanvak hadden gemaakt, nooit pogingen zijn gedaan om dit te herstellen en met het oog op de toekomst weer een dubbelsporig en geëlektrificeerde route van te maken. Een directe IC / stoptrein verbinding Nijmegen, Venlo, Roermond, Sittard, Maastricht zou daardoor nuttig zijn geweest. OF heerste er toen en NU nog teveel het Randstad mentaliteit dat de uithoeken van het land zoals Limburg - maar ook Groningen - geen prioriteit heeft en men het beter is gaan vinden om zich te concentreren op de Randstad ? Of is ook de "autolobby" altijd dominanter geweest waardoor milieuvriendelijke OV reismogelijkheden het onderspit is gaan delven ? Nu de ongemakken op dit traject toenemen, de gevolgen van de opwarming van het klimaat sterker worden, het snel tijd wordt om - gelijk schrijver Sreglov - om de Maaslijn een broodnodige infrastructurele verbetering te geven waar het al jaren geleden recht op had ! De reiziger is er mee gediend om goed treinvervoer te krijgen op de Limburgse Maaslijn en niet langer het kind van de rekening te zijn met een dienstregeling die teveel te wensen overlaat ! ! !

Het is mij een tamelijk raadsel wat er in het artikel bijeen geveegd wordt. Ten eerste is het niet waar dat op grote delen van de Maaslijn 80 km/h gereden wordt en als dat al zo zou zijn, dan lost elektrificatie dat niet op. Enkelspoor wordt uiteraard ook niet opgelost door elektrificatie, sterker nog: doordat elektrische treinen sneller zijn dan de diesels, moeten er stukjes dubbelspoor geknutseld worden in aansluiting op enkele stations, om te voorkomen dat de treinen een paar minuten moeten blijven wachten op kruisen. Daarmee neemt de betrouwbaarheid niet toe, omdat de stukjes verdubbeling gebruikt worden om de dienstregeling te halen (op de krapst mogelijke normen, net als nu). En wat elektrificatie te maken heeft met het voorkomen dat "het hele systeem instort" en al helemaal hoe dan de communicatie naar de reizigers beter wordt.
En ja: wat het landsbelang hiermee van doen heeft, is misschien wel het grootste raadsel.

De verdubbelingsstukken zijn veel te krap opgezet. Verdubbel de lijn nou in zijn geheel en wacht nog even met elektrificeren. Bovendien wil ARRIVA in het Noorden met accutreinen gaan rijden (dus kan dat bij succes ook naar de Maaslijn toegepast worden, en anders kan er alsnog geëlektrificeerd worden, maar dan is de lijn al verdubbeld, als je daar nu eerst mee begint). Straks blijkt dat de verdubbelingen op de kleine stukjes niet afdoende zijn en dan kan er weer een nieuw project opgestart worden. Dat geeft met de buitendienststellingen niet alleen extra hinder voor de reiziger, maar dat kost ook onnodig tientallen miljoenen Euro's, daar verdubbeling van een al geëlektrificeerd stuk beduidend meer gaat kosten). Voor dat geld kan met gemak Grubbenvorst (en misschien ook Belfeld en Meerlo-Tienray) heropend worden, opdat ook deze plaatsen weer op het spoorwegnet aangesloten zijn, waardoor je al met al een prima stop- en sneltreindienst kunt aanbieden. Beknibbelen is op zicht niet verkeerd, maar wel als je het op de verkeerde manier doet!

@broek53: ach, dat puntje van de 80 km/u laat vooral zien dat ambtenaren & bestuurders & journaille er inhoudelijk niks van weten. Ter illustratie: een paar jaar terug pleitte een duurbetaalde Haagse lobbyist van Provincie Gelderland op t Binnenhof nog voor versnelling van t spoor Utrecht-Arnhem van 120 naar 130 km/u. Yeah right :P

Het is mooi dat veel energie in dit project wordt doorgezet. Maar om Grubbenvorst te laten vallen is toch wel wat. Belastingmeevallers van het Rijk mogen toch na al vele jaren vertraging wel een beetje meer neerdruppelen bij deze drukke lijn? De planning is 3 tot 4 jaar vertraagd, Laten we hopen dat het toch een beetje sneller kan. Nationale lijn? ja ik rijd nogal eens naar Venlo en daarna naar Maastricht. Dan is zo snelle schakel dus dubbelsporig echt een missing link.

Geld had beter in totale spoorverdubbeling kunnen worden gestoken. Elektrificatie is inmiddels wat achterhaald aan het worden, met snelle ontwikkeling van batterij-elektrisch (en waterstof).

Er is langs de Maaslijn genoeg ruimte op deze spoorlijn dubbelsporig te maken. Het elektrificeren maar enkelsporig houden van de spoorlijn Zwolle - Wierden heeft alle problemen met de treinen helaas totaal niet opgelost!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »
descriptionArtikel

ChristenUnie:'500 miljoen per jaar voor ov'

22 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Beter ov past bij de grote uitdagingen in Nederland'

21 nov 2023

 

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

GroenLinks-PvdA: 'Het ov moet weer betaalbaar zijn'

16 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »
descriptionArtikel

D66: 'Van verkokerd ov naar publieke mobiliteit'

15 nov 2023

In de week voorafgaand aan de verkiezingen interviewt OV-Magazine, in samenwerking met Vervoerregio Amsterdam,…

Lees verder »