Proef met instapinfo op Utrecht Centraal

Proef met instapinfo op Utrecht Centraal

NS is een proef gestart met instapinformatie op de perronborden van de ‘tienminutentrein’ op spoor 18 op Utrecht Centraal. Als de proef slaagt wil NS opschalen naar andere drukke corridors, vertelt woordvoerder Erik Kroeze.

Op de informatieborden zijn de lengte en stoppositie van de trein te zien en het aantal vrije zitplaatsen per rijtuig. Ook zal een timer 10 seconden voor vertrek aftellen tot het moment dat de conducteur op zijn fluitje blaast. Dit moet reizigers helpen sneller in te stappen en een zitplaats te vinden. NS wil hiermee onderzoeken of het helpt de punctualiteit verder te verbeteren.

De proef start op perron 18 in Utrecht, omdat daar de tienminutentrein richting ’s-Hertogenbosch vertrekt. Kroeze: “Omdat deze Intercity zes keer per uur vertrekt, is de punctualiteit hier nog belangrijker en het effect bij oponthoud nog groter dan op corridors waar bijvoorbeeld vier treinen per uur vertrekken.”

Meer verspreiden
Eén van de meest ‘scheve treinen’ van de dag is de Intercity om 17.24 van Utrecht Centraal naar ’s-Hertogenbosch, vertelt Kroeze. Deze heeft tien rijtuigen, waarbij het 8e rijtuig overbezet is (158 procent) en het 2e en 3e rijtuig een bezettingsgraad hebben van 36 en 29 procent. “Als reizigers zich meer verspreiden over het perron, helpt dat enorm om sneller in te stappen en dus sneller te vertrekken.”

Uitbreiden
De proef duurt in eerste instantie tot half juni. Als reizigers de informatie ook echt begrijpen en gebruiken, wil NS zo snel mogelijk uitbreiden. “Vanuit het Programma Hoogfrequent Spoor willen we op andere corridors ook de frequentie verhogen, zoals op Schiphol–Nijmegen”, zegt Kroeze. “Instappen is een belangrijk onderdeel van het op tijd rijden van de trein. Daarom willen we eerst de punctualiteit verder verbeteren, voordat de frequenties omhoog gaan.”

2 reacties

 1. DuitseLeeuw
  26 april 2019 om 13:14

  Wil deze proef ook op andere stations positief uitpakken, dan moet NS er ook voor zorgen dat ieder groter station tenminste twee perron op- en uitgangen heeft.

  Als met bijv. op Station Den Haag HS doorgaat met de plannen om de uitgangen aan een kant te sluiten, zodat je nog maar op één plek (hoofdtunnel) van/naar perron kan, dan zullen alle reizigers vlakbij die tunnel blijven staan cq. in de trein daar gaan zitten waar de trein zo dicht mogelijk bij de uitgang stopt. En dan werkt men de reizigersspreiding juist zelf tegen.

 2. A.M. BERBEN
  26 april 2019 om 22:59

  Misschien moet er dan ook gekeken worden naar de redenen waarom mensen bijvoorbeeld liever niet helemaal voor aan in die trein willen zitten.
  Ikzelf zou dat niet willen omdat ik dan in Den Bosch bijvoorbeeld een grote kans loop om de aansluitende trein te missen omdat Den Bosch CS treinen vooral van af de noordelijke kant van het station laat vertrekken en zo zullen wel meer reizigers strategische keuzes maken.

Lees ook