Station NXT, de gelaagde hub van ProRail

Station NXT, de gelaagde hub van ProRail

Nu is het station nog een doorgangsmachine voor treinreizigers, maar dat gaat veranderen als het aan ProRail ligt. Station NXT! wordt een ‘gelaagde hub’ met verblijfsfuncties.

Tegelijk met het jaarverslag publiceerde ProRail vandaag een visie op het station van de toekomst. Dat is het resultaat van sessies, gesprekken en ‘sprintdagen’ binnen ProRail.  De spoorbeheerder wil toewerken naar innovatieve, slimme en dynamische stations, die naast de reisfuncties ook bestemmingen op zich worden.

In de multifunctionele en gelaagde hub van ProRail komen vier functies samen: reizen, overstappen, ontmoeten en verblijven. Het station van de toekomst bestaat uit vier lagen:

Laag 1
Voorziet in de basisfunctie van het station: het reizen. De reizigers komen op het perron via tapis roulants op twee centrale plekken, zodat ze zich meteen goed spreiden over het perron. Tussen het perron en het spoor bevindt zich een glazen wand, waardoor er meer reizigers kunnen staan en de veiligheid toeneemt. Pas als de trein is gearriveerd, gaan de glazen deuren open.

Laag 2
Overstapen op ander vervoer gebeurt op de tweede laag, boven de perrons. Het overstapplatform is mobility hub en stationshal ineen, bereikbaar voor taxi’s, fietsen, segways of pods, die je daar kunt huren of lenen. Je kunt er ook wat eten en via een van de zes tapis roulants naar de perrons.

Laag 3
De derde laag staat in het teken van ontmoeten. Dit health & conference centre bevat verschillende sociale functies waarmee het station een bestemming op zich wordt. Je kunt events bezoeken in het conferentiecentrum, werken in een van co-work spaces, een wandeling maken door de binnentuin of even van de rust genieten. Er zijn restaurants en terrassen.

Laag 4
Ten slotte kun je in het station van de toekomst overnachten. Je slaapt op de vierde laag, zo ver mogelijk weg van de drukte. De hotelkamers bevinden zich rond een parkachtige ruimte. Er is een hardloopbaan, een grote glazen overkapping met zonnecellen en weelderige vegetatie.

Het hele complex is uitgevoerd met duurzame materialen, van Cradle-2-Cradle-tegels tot geluidsschermen van olifantengras. De structuur bestaat uit gelamineerd hout waarmee het station een functie heeft in het opslaan van CO2.

NXT! is een toekomstvisie, maar ProRail werkt nu al aan vernieuwingen op diverse stations in testomgevingen om te ontdekken wat werkt. Succesvolle innovaties worden ook toegepast in andere stations. Projecten waar ProRail inspiratie uit haalt zijn:

Ecovat. Een groot ondergronds buffervat gevuld met water voor warmte- en koudeopslag. Deze vorm van energieopslag biedt kansen op alle 401 stations.

Zonneweg. Dit energieopwekkend testfietspad gemaakt van met glas gecoate zonnepanelen in Krommenie biedt mogelijkheden voor de perrons.

Dakdokters vervangen zwarte bitumendaken door groen. Ongebruikte stationsdaken worden zo plekken voor natuurontwikkeling, recreatie, wateropslag en voedselproductie.

Waterbench. Hemelwater sijpelt door het poreuze zitgedeelte dat daardoor snel opdroogt na een regenbui. De regen wordt opgevangen in een spaarbekken dat dient als reservoir voor de planten in het midden.

In 2030 wil ProRail CO2-neutraal zijn. De perrons, (fiets)overkappingen en windschermen wekken dan alle energie op die het station verbruikt. En er blijft genoeg over om de buurt rond het station van energie te voorzien via netbalancering en ‘peak shaving’. Daarnaast denkt de spoorbeheerder aan het hergebruik van de remenergie van treinen.

Met veel groen wil ProRail naar klimaatbestendige stations als bijdrage aan de biodiversiteit. Het station zelf wordt circulair, ontworpen en gebouwd voor hergebruik. Andere milieu- en energiebesparende maatregelen die al snel mogelijk zijn: slimme dimbare verlichting, hergebruik van materialen zoals perrontegels en het introduceren van nieuwe lichtgewicht tegels. En ten slotte: sensoren die waarschuwen bij drukte en volle afvalbakken.

5 reacties

 1. PeterHaaswijk
  25 april 2019 om 15:34

  Als men glazen wanden en deuren wil gaan gebruiken moeten alle vervoerders met materieel gaan rijden ,dat dezelfde deurindeling heeft.
  Omdat vervoerders niet meer hun eigen materieel ontwerpen ,moeten dus de Europese treinenbouwers met elkaar een standaard rijtuigbak ontwerpen. Daar zal veel tijd mee gemoeid zijn ,ben ik bang.

 2. sreglov
  27 april 2019 om 11:10

  Ik weet een mooie plek voor een pilot… Eindhoven Airport, dat ze volgens de Telegraaf wel en ProRail niet gaan bouwen ;-). Eindhoven Noord + airport ontsluiten, anders wordt het wel een heel erg Randstad-feestje 😀

 3. Arjan Krabbenbos
  29 april 2019 om 21:42

  Nieuwe naam voor bestaand station Zoetermeer, wijzigen in Zoetermeer-Driemanspolder,. Dit verduidelijkt voor reizigers voor overstap op tramlijn 3 , welke aan de overzijde van de drukke snelweg bij de halte Driemanspolder stopt.
  Station Zoetermeer Oost opheffen er is nu ook een extra station Lansingerland-Zoetermeer, waar per 19 mei 2019 overgestapt kan worden op tramlijn 4 en de bussen.
  Aanleg van station Dordrecht Amstelpark, dat het huidige station Dordrecht Zuid vervangt.
  Er zijn GEEN nieuwe stations tussen Delft Zuid ( per dec, 2019 Campus0 en Den Haag HS nodig. I
  In Rijswijk is er maar een station nodig, wat wel de nodige verbeterpunten verdient.Maak het tunnelstation lichter door meer verlichting en schilder het wit in de tunnelbuizen. Misschien een idee voor alle ondergrondse stations: Laat muziek klinken over de perrons! dat is comfortabeler wachten en men ‘vergeet de wachttijd zo ook sneller!

  Stations die er wel komen zijn Schiedam Kethel waar overgestapt kan worden op tram 21.

  Hazzerswoude Rijnsijk aan het spoor Leiden= Utrecht Centraal.
  Staphorst voor kerkgangers en inwoners
  Groningen Hoogkerk
  Leeuwarden Wersperhoek
  en Zwolle Stadshagen per december 2019

  Stations die er ook komen moeten aan bestaande lijnen: Bathmen, Deventer Platvoet , Zwolle Zuid, Glimmen,,Gorssel,eefde en Markelo.

  Aan nieuwe lijneen moeten er stations komen in; Urk, Emmeloord (verlengde Kamperlijn)
  de Zuiderzeelijn met stations te Swifterbant, Emmeloord (overstap verlengde Kamperlijn) Lemmer, Beetserzwaag, Drachten, en Leek.
  De veenkolonienlijn: Stadskanaal,, Ter Apel (AZC Centraal0, Emmen Noord
  Te heropenen lijnen: ijzeren Rijn Roermond, Meinweg, Vlodrop naar Dalheim en Moenchengladbach Hbf met accutreinen, tram-trains, zodat je duurzaam van en naar het Natuurpark kan! (alleen reizigerstreinen!)

  Weert-Budel-Mol-Lier-Antwerpen Centraal/Mechelen Brussel
  Zuid Midi of fBrussel Luchthaven,

  Eiilandenlijn Vlissingen-Middelburg- Goes-Zierikzee- Hellevoetsluis, Rozenburg ZH, vlaardingen West, Maasland Delft Campus aansluiting op Oude Lijn naar Den Haag.HS
  Breda-Utrecht-lijn met stations in Vianen , Gorinchem Snelweg en Oosterhout

  En tramlijn Hasselt-Maastricht via de oude goederenverbinding en dan doortrekken naar Maastricht Airport
  Tram 19 van Delft Station via Tu Wijk verlengen naar Rotterdam Tge Hague Airport
  Metro E en randstadlijn 4 van Lansingerland naar Rotterdam The Hague Airport verlengen
  Station Rodenrijs met een laag perrondeel aanleggen voor verlengde HTM tram 4
  Sneltram Goningen Hoofdstation- Eelde Airport =Assen Station NS
  Station Groningen vernoemen in Groningen Hoofdstation.Hbf *Hauptbahnhof)
  R net trein Gouda -Alphen aan den Rijn laten doorrijden naar Leiden Centraal enerzijds en Gouda Goveerwelle anderzijds.
  Spoorverdubbeling Leiden C-Woerden IC treinen stoppen dan alleen te Alphen aan den Rijn m Bodegraven en Woerden.. Bovenndien rijden ze dan verder als sprinter naar Tiel vanaf Utrecht Centraal

  Op zo n manier zal tot 2050 (!) genoeg en voldoende infrastructuur zijn voor de steeds drukwordende regio s van het land. En kunnen de Randstad en de overige provincies mee profiteren van een uitgebreidener en duurzamere openbaar vervoersvoorzieningen.

  Station Utrecht Lunetten als tweede IC station voor de Domstad lijkt me overbodig en er zijn hier geen andere lijnen die bij dit station samenkomen. Laat het dan Driebergen Zeist zijn als de Uithof tramlijn van de Uithof via dit station naaar Driebergen is verlengd, Dit is een drukker OV knooppunt dan station Lunetten met ook meer overstap verbindingen.
  De IC
  Brussel kan ook Lage Landen Express genoemd worden met mogelijk een doortrekking
  van Brussel Zuid Midi naar Mons,
  Het Haaagse deel van Den Haag Centraal laten vertrekken en een stop te Delft inlassen (misschien ook Schiedam C) en verder baar Brussel Zuid en Mons.

  In de zomer de Ardennenexpress weer herinvoeren van ( met gewijzigde route) Amsterdam C via Breda, Brussel Luhthaven-leuven-Liege G-Gouvy-Trivierges=Ettelbruck-Mersch-Luxembourg
  De ski thalys ook rond 8 uur uit Rotterdam Centraal , net als de Zon Thlys dat ook doet, Bereik andere reiziers wordt an weer een stuk groter!
  Een IC trein Roosendaal-Oostende zoals dat vroeger ook was eens per uur. Misschien met doortrek via Etten Leur naar Breda.
  Het nu nog niet ingebruikzijnde spoor 2 (voorheen in oude station een postperron) openen voor IC treinen via Rosendaal naar Oostende. Liften en trappen als perronmeubilair ontbreken hier nog!

 4. DuitseLeeuw
  30 april 2019 om 12:11

  Goh, Het lijkt wel of je D66 hoort. Een hoop woorden maar (vooral in het westen) weinig realiteitszin.

 5. Han Poortman
  18 januari 2020 om 11:33

  Bij Oss ontbreekt Oss Oost/Berchem en bij Leiden Leiden Noord/Merenwijk

Lees ook