Werk aan spoor A'dam CS en Sloterdijk

donderdag 2 mei 2019
timer 2 min

Op de stations Amsterdam Centraal en Sloterdijk wordt de komende jaren de spoorinfrastructuur heringericht. Daarvoor tekende ProRail deze week twee contracten met de adviesbureaus Sweco en Movares.

De werkzaamheden op station Amsterdam Sloterdijk omvatten advieswerk van Sweco. Tot en met 2025 werkt het adviesbureau planstudies uit, stelt realisatiecontracten op en begeleidt de realisatiefase. Zo komen er onder meer tien nieuwe wissels. “Een deel van de wissels maakt keren op station Sloterdijk mogelijk, als Centraal minder bereikbaar is door werkzaamheden of storingen”, vertelt projectleider Thom Vermeulen van Sweco.

Bovendien wordt bij Sloterdijk een nieuwe woonwijk aangelegd, waardoor het aantal reizigers gaat stijgen. Ook worden twee perrons verplaatst en drie perrons met 60 meter verlengd voor een betere overstap op Sloterdijk. De bouwwerkzaamheden op Sloterdijk beginnen in 2025.

Programma Hoogfrequent Spoor
De verbouwing van het spoor is nodig om de nieuwe hoogfrequente dienstregeling te rijden tussen Alkmaar en Amsterdam, laat ProRail-woordvoerder Mercedes Grootscholten weten. Vanuit het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) is Alkmaar–Amsterdam namelijk één van de trajecten waar (uiterlijk 2028) een tienminutentrein moet gaan rijden.

De werkzaamheden op station Amsterdam Centraal komen ook voort uit het PHS, dat als doel heeft om slimmer en intensiever de ruimte van het beschikbare spoor te gebruiken. Om de verwachtte reizigersgroei te kunnen bijbenen (van 185.000 naar 270.000 in 2030), gaat advies- en ingenieursbureau Movares op Centraal aan de slag met de perrons en de spoorinfrastructuur.

Zo moeten een deel van het spoor aan de oostkant van het station en de stalen bruggen bij de Oostertoegang worden vervangen. Die zijn aan het einde van hun levensduur. Ook de gelijkvloers kruisende corridors voor reizigers- en goederentreinen en de rij- en opvolgtijden van de treinen worden gewijzigd. Zo wordt er onder meer een vrije kruising aangelegd bij de Dijksgracht, laat projectleider Koen Ingels van Movares weten. "Daarbij kunnen treinen uit de richting Watergraafsmeer, Lelystad, Weesp en Utrecht elkaar ongelijkvloers kruisen van en naar Amsterdam Centraal". De realisatie hiervan start in 2021.

Waar komen extra perrons bij Amsterdam Sloterdijk/ Worden deze gebouwd nabij de hoge Hembooghalte sporen 9 en 10 of beneden aan de hoofdspoorlijnen Amsterdam Centraal Haarlem/Zaandam? dan zal het station geheel of gedeeltelijk gesloopt moeten worden, want ik zal niet anders weten hoe men het anders realiseren moet.
Dan moeten uiteraard ook aanpassingen aan de spoornummers plaatsvinden en in de stationhal, waar men de OV-Chipkaartpoortjes bevinden.
Misschien kunnen de termen Amsterdam Sloterdijk Noor -en Noordzijde weer heringevoerd worden net als toen in de periode 1983-1985 vooor verlegging van de Haarlemmerspoorlijn naar dit thans drukke overstapstation.

De geschiedenis herhaalt zich ook nu weer in de huidige 21ste eeuw!

Station Amsterdam Centraal moet ook een doorgangsstation blijven ,zoals het nu is. Enkele treinen die hier nu komen, verplaatsen naar het straks ook weer vergrootte Amsterdam Zuid.
Verbindingen Zandvoort aan Zee/Leiden Centraal-Haarlem bijvoorbeeld verlengen richting Gooi en/of Flevoland, zodat daaar ook meer rechtstreekse snelle verbindingen komen.

Laat bijvoorbeeld de IC trein Vlissingen via Haalem doorrijden tot Almere Centrum , waardoor overstappen op het drukke hoofdstedelijke hoofdstation vermeden kan worden! Dit station barst al bijna uit zijn voegen door de vele toeristen die hier dagelijks aankomen en vertrekken op dit mooie monumentale station uit bouwjaar 1889!

Er komen geen nieuwe perrons bij Sloterdijk.

De wijzigingen in en bij Sloterdijk behelzen overloopwissels in de sporen van alle drie hoofdrichtingen (Schiphol, Haarlem en Zaandam). Dit vooral om tijdens de mega-verbouwing van Amsterdam Centraal treinen te kunnen keren op Sloterdijk. Er komen overigens ook overloopwissels tussen Amstel en Muiderpoort om op Muiderpoort te kunnen keren uit de richting Breukelen. (Vanuit de richting Weesp kan dat al.)

Ook al was de informatie over de nieuwe ontwikkeling voor mij niet direct van belang, omdat ik al jaren die route niet genomen heb, vind ik het erg prettig dat NS nu derg. informatie geeft.
Ongetwijfeld zal het in de toekomst ook weleens een route zijn, waarlangs ik de trein neem.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

‘Vergeet de belevingswaarde niet’

30 nov 2023

“Belevingsonderzoek krijgt steeds meer aandacht”, constateert belevingsonderzoeker Rick Schotman van Goudappel…

Lees verder »

Bouwen boven het spoor heeft toekomst

2 nov 2023

Met de woningbouwopgave en mobiliteitstransitie voor de deur, gecombineerd met de wens om groengebieden te…

Lees verder »

Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid

14 aug 2023

Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…

Lees verder »

Barneveld-Noord kan goede energiehublocatie zijn

10 aug 2023

Barneveld-Noord kan een goede energiehublocatie zijn, vertellen burgemeester Jacco van der Tak en wethouder…

Lees verder »

'De maatschappelijke impact van toegankelijke stations is onbetaalbaar’

28 jul 2023

Als programmamanager Toegankelijkheid bij ProRail was Bram ’t Mannetje acht jaar lang verantwoordelijk voor het…

Lees verder »

Purmerend: van autostad naar ov-stad

10 jul 2023

In den beginne bevond zich er louter natte veengrond, maar inmiddels kent ‘autostad’ Purmerend vooral autowegen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hoekse Lijn rijdt door tot het strand

31 mrt 2023

Het metrostation Hoek van Holland Strand is op vrijdag 31 maart geopend. Reizigers kunnen voortaan vanuit…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ruimte voor lokale initiatieven in Stationsagenda 2040

10 feb 2023

Het ministerie van IenW heeft een subsidie toegekend van 120.000 euro aan de Vereniging Station Lokaal (VSL).…

Lees verder »