Directe HSL Londen-Bordeaux per 2022

Directe HSL Londen-Bordeaux per 2022

Mogelijk komt er een directe HSL-verbinding Bordeaux–Londen, zonder paspoortcontrole in Parijs. Daarmee zou de reistijd in 2022 vijf uur worden, een half uur korter dan momenteel.

Dat is de uitkomst van een gesprek tussen Keith Ludeman, directeur van het Britse spoorbedrijf HS1 Ltd, Alain Rousset, bestuurder van het Zuid-Franse regio Nouvelle-Aquitaine, en Nicolas Florian, burgemeester van Bordeaux.

Het Britse HS1 is momenteel met drie spoorwegbedrijven in gesprek over de voorgestelde route Londen–Bordeaux, waarbij tijdschema’s en treinroutes worden ontwikkeld. Uiterlijk 2022 moeten de eerste rechtstreekse treinen kunnen rijden, meldt Railway News.

Paspoortcontroles
Op dit moment heeft de indirecte treinverbinding tussen Londen en Bordeaux een overstap van ruim een uur in Parijs. De paspoortcontrole vindt plaats in Londen. De overstap voor reizigers die vanaf Bordeaux naar Londen reizen, duurt echter bijna twee uur. Dat komt omdat in Bordeaux geen paspoortcontroles mogelijk zijn en het Verenigd Koninkrijk niet bij de Schengen-zone is aangesloten. In de nieuwe situatie wordt paspoortcontrole in Bordeaux wel mogelijk, waardoor in Parijs geen treinwissel nodig is en de trein op volle snelheid kan doorrijden.

Alternatief voor vliegen
Volgens Ludeman is een treinverbinding tussen Bordeaux en Londen ongeveer 90 procent minder vervuilend dan een vliegverbinding op diezelfde route. Rousset en Florian wijzen op de impact die dit kan hebben voor het toerisme en de economie in Zuid-Frankrijk en ondersteunen de komst van zo’n snelle treinverbinding om die redenen.

2 reacties

 1. Sam
  3 mei 2019 om 13:26

  “Bordeaux kan de eerste Europese stad in ruim 25 jaar zijn die vanaf het vasteland een HSL-aansluiting krijgt op Londen.”

  Amsterdam is sinds vorig jaar direct te bereiken met de Eurostar?

 2. Wim Kant
  12 mei 2019 om 19:58

  Dus Europa heeft drie jaar nodig om een paspoort controle in te stellen in Bordeaux? Begrijp ik dat goed? In China leggen ze in die tijd een spoorlijn over die afstand. Zorgwekkend!

Lees ook