Nieuwe Intercity op Tsjechische testbaan

Nieuwe Intercity op Tsjechische testbaan

door Quintus Vosman in rubriek Intercity's
4 reacties

De nieuwe Intercity van NS is begonnen met het testprogramma op de ‘Ring van Velim’, het treinentestcentrum 50 km ten oosten van Praag.

De eerste Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), een treinstel van het type Coradia Stream van Alstom, is op 4 mei aangekomen in het testcentrum. Op 8 mei is het testprogramma van start gegaan en heeft de trein zijn eerste kilometers zelfstandig gereden. In de komende tijd voert Alstom allerlei testen uit om te controleren of de trein goed functioneert. Bij het testen komen data beschikbaar die van belang zijn voor de uiteindelijke indienststellingsvergunning.

Van de ICNG heeft NS in totaal 79 treinstellen besteld bij Alstom, met opties op bijbestelling. De vervoerder gaat vanaf 2021 twee versies inzetten: een Intercity met vijf en een met acht rijtuigen. De trein is bedoeld voor de HSL en vervangt de ICMm ‘Koploper’-treinstellen en ICRm-rijtuigen op het hoofdrailnet. De maximumsnelheid is 200 kilometer per uur.

4 reacties

 1. Ronald van Onselen
  17 mei 2019 om 18:12

  Toegegeven het gaat om kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid maar de uitstraling van een trein is qua imago niet verwaarloosbaar. Denk aan de vele mooie TGV’s en andere treintypen in Europa. Om nu als dominante kleur zwart te kiezen zou niet mijn keuze zijn. In Den Haag rijden de Avenio’s rond met rode accenten maar vooral in zwart/grijze kleuren. Zelfs de HTM maar ook anderen vinden een meer zichtbare kleur voor mede weggebruikers beter. Dit is echter een kleurenschema dat door MRDH en provinciale overheden als “kwaliteitskenmerk” is gekozen.

  • Omied
   17 mei 2019 om 23:27

   Ronald, de trein wordt op een later moment in de juiste kleur bestickerd.

  • H. Ondekop
   4 juni 2019 om 13:37

   Wát een lelijk geval! Een kind van 4 kan nog een mooier ontwerp maken.

   • David
    7 juni 2019 om 20:31

    H. Ondekop. Ik vind je reactie behoorlijk afkrakend. Een mening geven mag, maar dit is gewoon onder de maat.

    Anyway, ik denk dat je wat gemist hebt, want de trein wordt later nog bestickerd. Dan zal hem je vast wel mooier vinden 🙂 En ja, we kunnen ook niet teveel vast blijven houden aan de Hondekop als model. Alles moet gestroomlijnder en botsveiliger….. Ik geef toe dat ik dit ontwerp wel mooi vind, en dat ik wel andere rariteiten van treinen gezien heb.

Lees ook