NS wil verbetering spoor met oog op F1

NS wil verbetering spoor met oog op F1

NS dringt bij ProRail aan op de verbetering van de stroomcapaciteit op de verbinding tussen Amsterdam en Zandvoort aan Zee. De spoorwegmaatschappij wil in de zomer, mede met het oog op de komst van de Formule 1 naar Zandvoort, meer treinen laten rijden.

NS heeft berekend dat er tussen de 12.500 en 15.000 Formule 1-bezoekers per uur gebruik maken van de treinverbinding. “De reizigersaantallen zijn eerste inschattingen over het maximale aantal reizigers dat we verwachten te kunnen vervoeren”, zegt een woordvoerder. In de zomer rijden er nu 4 treinen per uur naar Zandvoort aan Zee. NS wil dit verhogen naar 12 per uur om de verwachte reizigersstroom aan te kunnen. De intercity’s krijgen een lengte van tien rijtuigen, de sprinters twaalf.

Stroomvoorziening niet geschikt
De huidige stroomcapaciteit van de bovenleiding laat dit soort aantallen nu niet toe. “Tijdens het uitwerken van deze treindienst onder regie van ProRail bleek dat de infrastructuur, en met name de stroomvoorziening, niet geschikt is om dergelijke treinaantallen op een stabiele en veilige werkwijze te verwerken”, zo zegt NS in een brief aan consumentenorganisaties. NS zegt niet te verwachten dat volgend jaar de energievoorziening wel in orde is. ProRail is gevraagd te onderzoeken wat er verder allemaal nodig is. “In juni geven zij meer duidelijkheid en kunnen ze ook een inschatting maken van de kosten”, aldus NS. De vervoerder dringt er op aan dat de maatregelen spoedig worden gerealiseerd.

2 reacties

 1. Arjan Krabbenbos
  14 mei 2019 om 18:06

  Is het niet een beetje een impulsieve actie van de Gemeente Zandvoort en de Formule 1 crew, om eerst na te gaan of er voldoende capaciteit is voor de spoor en weg infra voor en na zo’n evenement als deze?
  Het spoorlijntje is een kort en bochtig twee sporig, baanvak tussen de duinen in en ook de twee baans autoweg (Zeeweg) is erg bochtig door een duinlandschap.
  Er ligt geen autosnelweg in de buurt van deze populaire Noord-Hollandse badplaats, dus grote kans op vertragingen door files en overvolle treinen!
  Dat er van te voren niet gekeken is naar de huidige infra en stroomvoorziening is wel erg mosterd na de maaltijd, dus hoe wordt dit opgelost? Treinen kunnen ook niet extra langer worden, vanwege de perronlengten van de stations! Dus dubbeldekkers in Sprinter en IC diensten is een beste oplossing voor het massale toegelopen toekomstige Formule 1 spoorders!

  Had het daarom niet beter in Assen kunnen plaatsvinden, waar wel snelwegen en een circuit aanwezig zijn? Ook het treinstation in deze Drentse hoofdstad is recentelijk nog verbouwd. Jammer dat men er vaak pas te laat achter komt dat in en gebied met beperkte infra zo’n massaal evenement allerlei consenquenties kunnen geven, waar grote kans is op filedruk, parkeerproblemen en problemen op spoor.
  Nee Assen doet het al jaren goed met zijn TT races en daar is dus de infra vele malen beter dan in Zandvoort! Jammer, een gemiste kans!

 2. Henk
  15 mei 2019 om 14:58

  Gewoon dieseltreintjes laten rijden
  Daar staan er nog een stuk of 10 van op Nijmegen die daar aan het verpieteren zijn. DM90 heten ze volgensmij.

Lees ook