Passagierstrein op Bentheimer Eisenbahn

Passagierstrein op Bentheimer Eisenbahn

Na 45 jaar is er weer reizigersvervoer op de Bentheimer Eisenbahn. Sinds afgelopen zondag rijden passagierstreinen tussen Bad Bentheim, Nordhorn en Neuenhaus, net over de grens bij Oldenzaal en Coevorden. De ambitie is om de verbinding door te trekken naar Coevorden en Emmen.

Door: Quintus Vosman

Al voor het herstarten van het reizigersverkeer, keek het regionale spoorbedrijf op de Duits-Nederlandse grens uit naar verdere ontwikkelingen. Bentheimer Eisenbahn heeft ambities om door te rijden naar Nederland. De spoorlijn van het bedrijf komt tot in Coevorden waar het een terminal heeft. Met goederentreinen is de Bentheimer Eisenbahn al onderweg op het Nederlandse spoorwegnet, maar in de nabije toekomst wil het bedrijf ook met reizigerstreinen doorrijden naar Coevorden en zelfs Emmen.

Daarover wordt overleg gevoerd met het Nederlandse ministerie van IenW en de provincie Drenthe. Een haalbaarheidsstudie moet over de mogelijkheden uitsluitsel geven. Na een investering van 20 miljoen euro in de spoorlijn van zo’n 20 kilometer tussen Neuenhaus en Coevorden, hoopt Bentheimer Eisenbahn met eigen reizigerstreinen Coevorden te bereiken voor 2025.

Investering
De passagierstrein tussen Bad Bentheim en Neuenhaus rijdt op 28 kilometer van de spoorlijn van de Bentheimer Eisenbahn. De Bentheimer Eisenbahn heeft voor de treindienst vijf Coradia Lint- 41 dieseltweewagenstellen gekocht, geproduceerd bij Alstom in het Duitse Salzgitter. Voor 21 miljoen Euro zijn er in Bad Bentheim, Nordhorn en Neuenhaus perrons aangelegd en maatregelen genomen om de veiligheid op overwegen te verbeteren. Ook is de spoorbaan vernieuwd. Het project is financieel ondersteund door lokale en regionale overheden. Het contract voor het reizigersvervoer heeft een looptijd van 3 jaar.

2 reacties

 1. Rowl Bartlema
  10 juli 2019 om 00:03

  Bedoeld zal zijn Nordhorn i.p.v. Nordhausen. Deze laatste stad ligt zo´n 275 km oostelijker en is een van de beginpunten van de bekende Harzer Schmalspurbahnen.

  • Jan Willem Kerssies
   Jan Willem Kerssies
   11 juli 2019 om 12:04

   Klopt inderdaad, we hebben het aangepast. Bedankt voor het meedenken!

Lees ook