‘DB brengt Arriva naar Amsterdamse beurs’

‘DB brengt Arriva naar Amsterdamse beurs’

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor ‘DB brengt Arriva naar Amsterdamse beurs’

Deutsche Bahn (DB) heeft naar verluidt Amsterdam uitgekozen om dochterbedrijf Arriva naar de beurs te brengen. Een eventuele beursgang wordt overwogen als er geen geschikte koper wordt gevonden voor Arriva.

Volgens een rapport van Bloomberg heeft DB onlangs een prospectus ingediend bij de Nederlandse toezichthouder voor een beursgang (primaire emissie). DB kondigde in maart plannen aan om Arriva te verkopen als middel om de schulden onder controle te krijgen en tegelijkertijd Arriva in staat te stellen de financiële mogelijkheden voor uitbreiding te genereren.

Verkoop
DB kreeg in januari het advies van de Duitse federale Rekenkamer om zijn twee grootste dochterondernemingen, Arriva en Schenker, te verkopen. De kritiek op de federale overheid was toen niet mals: zo zou de regering onvoldoende visie hebben op waar ze met het verlieslijdende DB heen wil.

Verkoop of beursgang
DB kocht Arriva als een volledige dochteronderneming voor 1,6 miljard pond in 2010. Het bedrijf wil winst maken op zijn boekwaarde van 2,2 miljard euro, waarbij Arriva in 2018 een omzet van 5,44 miljard euro rapporteert. Arriva staat in de belangstelling van andere vervoers- en infrastructuurbedrijven. Verwacht wordt dat DB medio september zal beslissen of het overgaat tot een verkoop of een beursgang. Als het besluit om over te gaan tot een beursgang, zou de verkoop van een meerderheidsbelang op de Nederlandse beurs al in het vierde kwartaal kunnen plaatsvinden.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook