HSL zorgt voor Italiaanse regeringscrisis

HSL zorgt voor Italiaanse regeringscrisis

door in rubriek buitenland, spoor
Reacties uitgeschakeld voor HSL zorgt voor Italiaanse regeringscrisis

De Treno Alta Velocità (TAV), een hogesnelheidslijn van zo’n 270 kilometer tussen Frankrijk en Italië, zorgt voor een regeringscrisis in Italië. Matteo Salvini, leider van de coalitiepartij Lega, dringt aan op verkiezingen.

Fotobijschrift: Voorstanders van de hsl-verbinding kwamen in juni samen in Turijn

De extreemrechtse minister van Binnenlandse Zaken van Italië, Matteo Salvini, trok donderdag zijn steun voor de regeringscoalitie in en riep op tot spoedige verkiezingen. Salvini botst met vicepremier Luigi di Maio van de Vijfsterrenbeweging over een reeks beleidsmaatregelen. De bom barstte toen er deze week gestemd moest worden over de TAV.

Treno Alta Velocità
De Treno Alta Velocità (TAV) is een hogesnelheidslijn van zo’n 270 kilometer tussen het Italiaanse Turijn en het Franse Lyon. In het midden komt een tunnel door de Alpen van zo’n 60 kilometer. De spoorverbinding moet een kleine 9 miljard euro gaan kosten. De Vijfsterrenbeweging is altijd tegen geweest en de Lega voor. Eerder deze week stemde de Vijfsterrenbeweging tegen de aanleg van de hsl-verbinding. Voor Salvini het moment om het kabinet te laten vallen.

Breekpunt
Volgens Italiaanse berichten in de media, stelde Salvini in eerdere gesprekken met Premier Conte voorwaarden om in de coalitie te blijven – inclusief het aftreden van ministers van Vervoer, Defensie en Economie, die zich hebben verzet tegen zijn projecten en beleid. “Het was eigenlijk vanaf het begin al een regering die constant ruzie met elkaar had en het was dus eigenlijk wachten op het moment dat het breekpunt zou komen”, zegt NOS-correspondent Mustafa Marghadi in Nieuwsuur.

Lees ook: Vrije hsl-markt doet Italianen goed

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook