De Uithoflijn gaat 16 december rijden

De Uithoflijn gaat 16 december rijden

door in rubriek tram, Utrecht
Reacties uitgeschakeld voor De Uithoflijn gaat 16 december rijden

De Uithoflijn gaat vanaf maandag 16 december van start. Na de nodige vertraging gaat de tram 10 keer per uur richting Utrecht Science Park rijden. Het aantal trams wordt in de loop van 2020 verhoogd naar 12 trams per uur.

Op zaterdagmiddag 14 december kunnen reizigers gratis gebruik maken van de lijn. Buslijn 12 verdwijnt door de nieuwe tramlijn 22. De eerste tram vertrekt vanaf 16 december op werkdagen rond 6.00 uur, de laatste rond 22.00 uur. Een rit vanaf halte Utrecht Centraal Centrumzijde tot de eindhalte P+R Science Park duurt ongeveer 19 minuten. De trams rijden gekoppeld, dus met twee tramstellen aan elkaar. Het aantal trams wordt in de loop van 2020 verhoogd naar 12 trams per uur per richting. Er is nog wel een indienststellingsvergunning nodig voordat de tram echt met passagiers mag rijden. Uiterlijk begin december is duidelijk of deze vergunning wordt gegeven.

Sardientjeslijn
Bus 12 die er nu rijdt, staat bekend als de ‘sardientjeslijn’. “Er zijn gewoon te veel passagiers voor één bus”, zei projectmanager Martijn Donders eerder tegen OV-Magazine. En daar brengt de Uithoflijn verandering in. Met 24 lagevloertrams in roulatie en 3 reserve, 16 trams per uur per richting die met gekoppelde voertuigen maximaal 432 passagiers vervoeren, heeft de Uithoflijn een capaciteit van zo’n 7.000 passagiers per uur per richting. De tramlijn zal overigens in het weekend en ’s avonds na tienen buiten bedrijf zijn. Buslijn 12 rijdt niet in het weekend, dus de Uithoflijn ook niet.

Vertraging
Begin 2018 kwam het nieuws naar buiten dat de Uithoflijn pas eind 2019 klaar zou zijn, onder andere door vertraging in het stationsgebied. Volgens Donders vooral omdat daar ‘veel partijen op een postzegel aan het bouwen waren’. Zo stond er tussen Utrecht Centraal en winkelcentrum Hoog Catharijne een traverse, waarvan de fundatie dwars door het geplande tracé van de Uithoflijn liep. “Die traverse moest worden gesloopt voordat wij konden bouwen. Maar voordat de traverse gesloopt kon worden, moest de wand van de fietsenstalling eronder klaar zijn. Als bepaalde werkzaamheden uitlopen, ben je daar toch van afhankelijk.” Vervolgens bleek de beveiligingssoftware niet op tijd te zijn opgeleverd door leverancier Bombardier.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook