FlixTrain aast op twee routes in Zweden

FlixTrain aast op twee routes in Zweden

door in rubriek buitenland, spoor
Reacties uitgeschakeld voor FlixTrain aast op twee routes in Zweden

FlixTrain wil uitbreiden. De vervoerder heeft een aanvraag ingediend voor twee nieuwe treinverbindingen in Zweden en wil uitbreiden in Duitsland. De plannen voor de Franse spoormarkt worden in 2020 geëvalueerd.

Twee jaar na de lancering in Duitsland staat de introductie van de eerste FlixTrains in Zweden op de planning. Vanaf 2020 moeten de groene treinen op de routes Stockholm – Malmö en Stockholm – Göteborg gaan rijden. “FlixTrain wordt het meest betaalbare treinalternatief in de markt, dat niet ten koste gaat van de kwaliteit en het comfort en dat ondertussen een belangrijke bijdrage levert aan de overgang naar duurzaam vervoer”, zo zegt Peter Ahlgren, managing director van FlixBus Zweden.

FlixTrain gaat ook uitbreiden op de thuismarkt in Duitsland. Vanaf 15 december worden zeven nieuwe steden toegevoegd aan de route Berlijn – Keulen en de route Berlijn – Stuttgart. In het voorjaar van 2020 lanceert FlixTrain een route tussen Stuttgart en Hamburg.

Mogelijk verdere uitbreiding
Afgelopen voorjaar onthulde FlixTrain de plannen voor de Franse treinmarkt. Toen werd al duidelijk dat de Franse dochtermaatschappij van FlixTrain op vijf routes in Frankrijk wil gaan rijden, waarvan één internationale route van Parijs naar Brussel. De nationale regelgevende instantie, ARAFER, heeft de partijen die geïnteresseerd zijn in toegang tot de in 2021 geliberaliseerde treinmarkt, gevraagd hun plannen 18 maanden voor de start van de exploitatie te delen. Op verzoek voert ARAFER nu ‘economische evenwichtstoetsen’ uit op geselecteerde trajecten.

Lees: FlixTrain wil vijf routes rijden in Frankrijk


Groene treinen

In Duitsland rijdt FlixTrain momenteel met opgeknapte rijtuigen, die eerder zijn gebruikt door Deutsche Bahn. Om de Europese uitbreiding mogelijk te maken, wordt een combinatie van opgeknapt en nieuwe materieel ingezet. De vervoerder voert momenteel de eerste gesprekken met verschillende treinfabrikanten. FlixTrain streeft ernaar om alle treinen te laten rijden op 100 procent duurzame energie.

Momenteel zijn er geen concrete plannen voor een FlixTrain in Nederland. “In Nederland groeit de vraag naar duurzame mobiliteit en richten wij ons vooralsnog op het FlixBus-netwerk”, zegt Jesper Vis, managing director van FlixBus Nederland.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook