Forse stijging aantal gereisde ov-kilometers

Forse stijging aantal gereisde ov-kilometers

door in rubriek bus, spoor
Reacties uitgeschakeld voor Forse stijging aantal gereisde ov-kilometers

Het aantal gereisde treinkilometers met 14 procent toegenomen tussen 2010 en 2018. Dat blijkt uit het Mobiliteitsbeeld 2019 van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Ook de afstanden die worden afgelegd met bus, tram en metro namen toe.

Het treingebruik per inwoner in Nederland nam toe met 9,9 procent van 1030 kilometer naar 1132 kilometer per jaar. Een belangrijke factor voor de groei van het treingebruik is kwaliteitsverbetering van de treindiensten. Op basis van alléén de veranderde kwaliteit van de treindiensten zou de gereisde afstand zijn toegenomen met vijf procent.

Invloed Schiphol
Daarnaast hebben de ontwikkeling van de bevolking, de toename van het treingebruik van en naar Schiphol en de ontwikkeling van het aantal banen een grote invloed op het treingebruik gehad. Schiphol komt hier specifiek naar voren, omdat het gebruik van de luchtvaart door passagiers, en hiermee het gebruik van de luchthaven Schiphol, sterk is gegroeid. Doordat de trein een belangrijke rol speelt in het voor- en natransport van de luchthaven Schiphol, leidt meer vliegen door passagiers ook tot meer treingebruik.

De gestegen treintarieven, gecorrigeerd voor inflatie, hebben een neerwaarts effect op het treingebruik. Het toegenomen autobezit en de dalende brandstofkosten hebben geleid tot een afname van de per trein gereisde afstand. Ontwikkelingen op het gebied van de congestie hebben over de periode 2010-2018 geen effect op het treingebruik gehad.

Bus, tram, metro
In de periode 2014-2018 is in Nederland de in totaal met bus, tram en metro gereisde afstand toegenomen met 5,8 procent. Vanaf 2014 is de ontwikkeling beschreven met behulp van data op basis van de ov-chipkaart. Voor 2018 komt het gebruik van bus, tram en metro uit op 5,5 miljard kilometer. De laatste drie jaar is de in totaal met bus, tram en metro gereisde afstand stabiel.

Download hier het Mobiliteitsbeeld 2019

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook