Westbahn ververst dubbeldeksvloot

Westbahn ververst dubbeldeksvloot

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Westbahn ververst dubbeldeksvloot

De Oostenrijkse spoorwegonderneming Westbahn koopt 15 nieuwe dubbeldekkers van het type KISS. Tegelijk verkoopt Westbahn de oude vloot aan Deutsche Bahn.

De nieuwe treinstellen worden ingezet in de Intercitydienst tussen Wenen en Salzburg.

Leasecontract
Voor de levering van de nieuwe dubbeldekkers tekende Stadler Rail een contract ter waarde van bijna 300 miljoen euro met Austrian Train Finance, die op haar beurt de treinen op leasebasis aan Westbahn ter beschikking stelt. In het biedingsproces heeft Stadler Rail de grote en in Europa gevreesde Chinese treinenbouwer CRRC afgetroefd. De overeenkomst bevat ook het onderhoud, zowel preventief als correctief, aan de treinen. Ook algemene inspecties en revisie van het nieuwe materieel zijn in de overeenkomst opgenomen.

De nieuwe treinstellen hebben een maximumsnelheid van 200 km/uur en bieden 526 reizigers een zitplaats. In elk van de vier tussenrijtuigen is een zelfbedieningscafé. De 150 meter lange trein voldoet aan de eisen van de TSI-PRM, de Europese wettelijke regeling met betrekking tot toegankelijkheid van en faciliteiten in treinen voor reizigers met beperkte mobiliteit. De treinen zijn voorzien van ‘genderspecifieke’ toiletten – vrouwen en mannen hebben elk eigen sanitair – alsmede een niet-genderspecifiek rolstoeltoegankelijk toilet. De treinen worden toegelaten op het Duitse en Oostenrijkse spoorwegnet op spoorlijnen zonder ETCS, en op twee grensbaanvakken tussen Oostenrijk en Zwitserland.

Met ingang van de nieuwe dienstregeling in december halveert Westbahn de treindienst tussen Wenen en Salzburg, die nu een uurdienst is.

Huidige vloot verkocht
Alvorens de 15 nieuwe KISS-dubbeldekkers besteld worden, heeft Westbahn zijn huidige dubbeldeksvloot verkocht. Het gaat om in totaal 17 KISS-dubbeldekkers, afgeleverd in 2011 en 2017. De treinen gaan in december over naar Deutsche Bahn. De treinen worden ingezet op de nieuwe IC-lijn Dresden-Berlijn-Rostock.

DB laat de treinen moderniseren en verbouwen door de oorspronkelijk bouwer Stadler Rail. Deze verlengt de vierwagenstellen tot zeswagenstellen. Het interieur wordt vernieuwd en in elk tussenrijtuig wordt een zelfbedieningsbistro geplaatst. Ook worden ze voorzien van het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS. De modernisering en wijzigingen vergen een nieuwe toelating. DB eist van de verbouwer dat de treinstellen toegelaten worden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het project moet in 2023 afgerond zijn.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook