Duurzame reis door Eindhovense MaaS-pilot

Duurzame reis door Eindhovense MaaS-pilot

door in rubriek ketenvervoer
Reacties uitgeschakeld voor Duurzame reis door Eindhovense MaaS-pilot

Na de pilots in Rotterdam/Den Haag en Limburg, is ook de Eindhovense MaaS-pilot gegund. Ambtenaren van de gemeente Eindhoven en medewerkers van ASML kunnen vanaf begin 2020 hun reizen gaan plannen in de TURNN-app.

De gemeente Eindhoven, ASML en Brainport Development hebben een overeenkomst gesloten met ICT Group voor de ontwikkeling van de app. In 2020 kunnen medewerkers van gemeente Eindhoven en ASML de app gebruiken om hun reizen door het hele land te plannen, boeken en betalen. Monique List, wethouder van de gemeente Eindhoven: “Eindhoven groeit enorm. Met het succes van onze regio komen ook de uitdagingen. We willen dat de stad bereikbaar én tegelijkertijd leefbaar blijft. Kiezen voor een alternatief voor de auto draagt daar aan bij. Met de MaaS-pilot zorgen we ervoor dat onze eigen medewerkers op een duurzame en slimme manier reizen. In elk geval zakelijk, maar de app mag zeker ook privé gebruikt worden.”

Duurzaam reizen
Met het MaaS-platform TURNN hebben werkgevers alles in huis om medewerkers te stimuleren duurzaam te reizen door het hele land. Met de TURNN-app kiezen reizigers zelf hoe zij van deur tot deur reizen en krijgen zij informatie over alle mogelijke vervoermiddelen zoals: (deel)auto’s, openbaar vervoer, (deel)fietsen en taxi’s en combinaties daarvan. De app geeft reizigers op basis van persoonlijke voorkeuren actueel en persoonlijk reisadvies. Het toont ook een alternatieve route bij vertragingen, slecht weer en files. De doelstelling vanuit de gemeente Eindhoven is helder. “We willen dat al het zakelijk vervoer van gemeentemedewerkers in 2025 emissieloos is”, zei projectleider Mariska Slots van de gemeente Eindhoven in een eerder stadium. “Het mooiste zou zijn als medewerkers ook privé de MaaS-app gaan gebruiken.”

Reductie autokilometers
ASML’s doelstelling is een reductie van 30 miljoen autokilometers per jaar. Frits van Hout, vicepresident van ASML: “Met de indrukwekkende groei staat de bereikbaarheid van Brainport Eindhoven onder druk. Iedereen in deze regio heeft een belang en een verantwoordelijkheid hierin. MaaS zal een belangrijke bijdrage leveren door duizenden ASML medewerkers te helpen elke dag de juiste keuze te maken en duurzame mobiliteit te stimuleren.”

Vorige week werd bekend dat Arriva de Limburgse MaaS-pilot mag gaan draaien en in de regio Rotterdam/Den Haag is de aanbesteding gewonnen door PON. Eerder ging de MaaS-pilot op de Zuidas naar een consortium met Over Morgen, Radiuz, Amber en Transdev.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook