Koninklijke aandacht goed voor ov-sector

donderdag 16 januari 2020
timer 3 min

Veertig ov-professionals waren dinsdag 14 januari te gast bij Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op de jaarlijkse nieuwjaarsontvangst. Wilko Mol, directeur OV-bureau Groningen Drenthe, en Niels van Oort, directeur van het Delftse Smart Public Transport Lab, waren erbij.

Het Koninklijk Huis vindt de ov-sector erg belangrijk voor Nederland en wilde het daarom in het zonnetje zetten. De veertig ov-vertegenwoordigers kwamen vanuit de hele breedte van de sector, van chauffeurs tot CEO’s. In groepen spraken zij met de Koning, de Koningin en prinses Beatrix.

De Koning benadrukte in zijn speech het belang van efficiënte en schone mobiliteit: “Alleen met de trein vervoert u samen al een miljoen reizigers per dag. En dan heb ik het nog niet over alle bussen, trams, en veerboten. U zorgt ervoor dat Nederland in beweging kan blijven. En dat op een manier die vriendelijk is voor milieu en klimaat.” Daarnaast roemde de koning de reizigerswaardering, die al jaren groeiende is.

Koning roemt Groningen en Drenthe

Dat Koning Willem-Alexander ov van belang vindt, bleek afgelopen december al toen hij een werkbezoek bracht aan het OV-bureau Groningen Drenthe. In zijn nieuwjaarsspeech gaf hij aan onder de indruk te zijn van de samenwerking tussen alle betrokken overheden en organisaties in Groningen en Drenthe en roemde hij de verduurzaming die in het busvervoer aldaar gerealiseerd is.

Wilko Mol, directeur OV-bureau Groningen Drenthe, is er blij mee: “Het is een fantastische pluim voor al het werk dat wij doen. Mooi voor de sector en nog mooier voor ons in het Noorden. Ik ben trots op wat we met zijn allen doen en bereiken en ik vind het een eer om bij de Nieuwjaarsontvangst aanwezig te mogen zijn als vertegenwoordiger van het OV in Groningen en Drenthe”.

Aandacht voor de wetenschap

Naast vertegenwoordigers van vervoerders, overheden, reizigers en personeel, was ov-onderzoek vertegenwoordigd door het Delftse Smart Public Transport Lab. Niels van Oort, co-director: “De aandacht van de Koning sterkt ons in onze missie om met wetenschappelijke onderzoek de sector te helpen om het ov beter en efficiënter te maken. Samen met de fiets en lopen, biedt openbaar vervoer een grote kans voor verdere verduurzaming van mobiliteit.”

“Het is inspirerend om in gesprek te zijn geweest met de Koningin. We spraken onder andere over innovatieve, nieuwe betaalwijzen en de dubbele uitdaging voor de sector, namelijk de sterke groei in de steden en de ‘leegloop’ in andere gebieden.”

Toespraak

De hele toespraak van Koning Willem-Alexander kunt u hier lezen: www.koninklijkhuis.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.