Tsjechië bereidt zich voor op komst HSL

Tsjechië bereidt zich voor op komst HSL

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Tsjechië bereidt zich voor op komst HSL

De Tsjechische railinfrabeheerder SŽDC wil een hogesnelheidslijn bouwen tussen Praag en Brno, de twee grootste steden van het land. De aanbesteding voor planning en voorbereiding is gestart.

De tender betreft alleen het gedeelte tussen Praag Bĕchovice en Pořičany, een onderdeel van de hoofdlijn van Praag naar Kolin, Brno en Ostrava. De werkzaamheden betreffen voorbereiding van het ontwerp, planning en routering, maar ook de impact op de natuur en omgeving alsmede het incorporeren van vereisten van autoriteiten en lokale overheden.

De aanbesteding heeft een waarde van ongeveer 9,5 miljoen euro en volgt op een marktconsultatie met bedrijven uit Tsjechië, Duitsland en Frankrijk. In 2019 is SŽDC een samenwerking aangegaan met de Franse tegenhangen RFF.

Internationaal

De hogesnelheidslijn moet geschikt worden voor snelheden tot 350 km/uur. Vanuit Praag loopt de lijn via Pořičany naar Havličkův Brod, Jihlava en Brno. Vanuit Brno wordt voorzien in een tak in de richting van Břeclav, het grensstation met Oostenrijk en Slowakije. Daarmee worden internationale treinen naar Bratislava, Budapest en Wenen een stuk sneller.

Ook is een hogesnelheidslijn gepland tussen Ostrava en Přerov. Of er een hogesnelheidslijn komt tussen Brno en Přerov is nog niet duidelijk. Indien dat niet gebeurt, wordt de bestaande lijn wel opgewaardeerd voor snelheden tot 200 km/uur.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook