Rotterdam biedt meer ruimte aan fiets

Rotterdam biedt meer ruimte aan fiets

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Rotterdam biedt meer ruimte aan fiets

Rotterdam Centraal krijgt er 1750 fietsparkeerplekken bij. In de kelderstalling maken 350 parkeerplekken ruimte voor 300 plekken voor fietsen met een afwijkend formaat, zoals bakfietsen.

Op 10 februari is een tijdelijke fietsenstalling voor 500 fietsen geopend tussen de Weenatunnels, aan de voorzijde van het station. Hier kunnen fietsers tot oktober 2020 hun fiets parkeren, zolang de werkzaamheden duren.

Vervolgens wordt in februari de kelderstalling verbouwd. Hier gaan in totaal weliswaar 50 parkeerplekken verloren, maar er wordt wel ruimte gemaakt voor fietsen met een afwijkend formaat. Onder meer bakfietsen en fietsen met een krat kunnen hier staan.

Daarna wordt in mei de stalling aan de achterzijde van het station, aan de Provinierszijde, uitgebreid met zo’n 700 plekken. Hier is ook ruimte voor deelfietsen, scooters en bakfietsen. Ten slotte wordt aan de Conradstraat in oktober 2020 nog 1100 tijdelijke plekken bijgebouwd.

Gemeentelijk project

De verbouwingen op Rotterdam Centraal staan los van de testen die NS en ProRail uitvoeren met afwijkende fietsenrekken, vertelt Theo Breimer van de gemeente Rotterdam. “We hebben wel veel fietsenrekken van ProRail ontvangen en ze werken ook mee, maar dit is een gemeentelijk project. Wij willen gewoon voldoende stationsstallingen beschikbaar hebben voor de Rotterdammers die verder reizen per ov.”

Volgens cijfers van de gemeente is het aantal fietsers de afgelopen tien jaar met 60 procent gestegen en blijft dat percentage de komende jaren verder stijgen. Ook het aantal fietsers dat verder reist per ov blijft stijgen. Fiets en ov nemen steeds meer ruimte over van de auto en daarom moet de ruimte voor infrastructuur en voorzieningen worden herverdeeld.

Deelmobiliteit

Parallel aan dit project heeft de gemeente Rotterdam ook vergunningen verleend aan aanbieders van deelfietsen en deelscooters. Sinds 1 januari 2020 hebben aanbieders officieel een vergunning nodig.

Breimer: “We willen alle soorten fietsen op het station kunnen herbergen en ervoor zorgen dat ze niet rondslingeren op, onder meer, het stationsplein. Het Chinese oBike had ooit 2500 fietsen in Rotterdam neergezet. Nadat ze failliet ging stonden de fietsen nog langere tijd verspreid door de stad. Inmiddels zijn ze netjes opgeruimd. Maar met de vergunningen die we nu hebben verleend, kunnen we sneller handhaven bij overlast.”

In Rotterdam hebben zes aanbieders van deelvervoer een vergunning: Felyx, GoSharing, Donkey Republic, Mobike, Jump en Check, die net nieuw is in de stad.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook