Werk aan Schipholtunnel vervroegd van start

Werk aan Schipholtunnel vervroegd van start

door in rubriek hoofdrailnet
Reacties uitgeschakeld voor Werk aan Schipholtunnel vervroegd van start

De Schipholtunnel ligt er dezer dagen leeg bij. Vanwege de uitgedunde dienstregeling wordt daarom van 30 maart tot 6 april 7,3 km aan spoorstaven vervangen.

ProRail en Strukton Rail zouden oorspronkelijk het werk uitsmeren over 2020 en 2021, maar omdat het momenteel veel rustiger is op het spoor, is het werk naar voren gehaald. Zo is het aantal reizigers met 85 afgenomen en hebben de vervoerders hun dienstregelingen aangepast.

Lees ook: Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

Omdat de tunnelbuis nu langere tijd buiten gebruik is, vindt bijna al het werk plaats in de week van 30 maart tot 6 april. Volgens projectmanager Alf Smolders van ProRail is de aanleiding heel triest, maar “we wisten dat we de uitgedunde dienstregeling konden gebruiken om het onderhoud eerder en zonder reizigershinder in te plannen. Iedereen heeft meteen supersnel geschakeld.”

Richtlijnen RIVM

Om veilig en gezond te kunnen werken, gaan de monteurs  van Strukton Rail niet met meer dan acht man per keer de tunnelbuis in. Zo kan de voorgeschreven afstand van 1.5 meter worden nagekomen. Bovendien had de klus niet sneller kunnen worden uitgevoerd met een grotere ploeg, aldus tracémanager Rolf Schooleman

Spoorstaven versleten

Een aantal van de spoorstaven in de tunnelbuis van de Schipholtunnel stamt uit de jaren ’70, anderen uit de jaren ’90. Tijdens routinecontroles eind 2019, bleek een aantal spoorstaven te zijn versleten, met corrosie aan het metaal aan de onderzijde van de staven. In januari 2020 konden door een breuk in een spoorstaaf tijdelijk geen trein rijden.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook