Zuid-Holland krijgt 20 waterstofbussen

Zuid-Holland krijgt 20 waterstofbussen

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Zuid-Holland krijgt 20 waterstofbussen

In de concessie Hoeksche Waarde Goeree-Overflakkee (HWGO) gaat Connexxion eind 2021 rijden met 20 Urbibo 12 Hydrogen-bussen van Solaris.

De vervoerder tekende hiervoor een overeenkomst met de Poolse bussenbouwer. De voertuigen rijden volledig op waterstof en hebben een range van 350 kilometer. In het dak van de bus zijn vijf waterstoftanks geplaatst. De waterstofbussen van Solaris rijden ook al in Keulen en Wuppertal.

De nieuwe bussen bieden hoog comfort voor de reiziger, met een lage instap, USB-laadpunten, airconditioning, duidelijke informatiedisplays en plek voor een rolstoel. De bussen zijn voorzien van spiegels met camera’s, waardoor de chauffeur geen last heeft van dode hoeken.

Duurzaamheid

De nieuwe bussen dragen ook bij aan de duurzaamheidsambities van de provincie Zuid-Holland, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen van Verkeer en Vervoer. “Zuid-Holland is een drukke provincie. Omdat wij de gezondheid van de reizigers en onze inwoners belangrijk vinden, is het schoner maken van de lucht met de komst van deze bussen een mooie stap vooruit.”

In de concessie Zuid-Holland Noord (ZHN) rijdt Arriva al met 23 batterijbussen van Volvo, terwijl in de elektrische stadsdienst van Dordrecht 37 Ebusco’s rijden.

In het provinciaal beleid staan batterij-elektrisch en waterstof centraal, vertelde beleidsmedewerker Karin Harmsen eerder in OV-Magazine: “Wij schrijven functionele eisen voor, de markt bepaalt de invulling. Of ze nou kiezen voor waterstof, batterijen of een andere techniek, het doel is emissievrij rijden.”

Lees ook: Zuid-Holland stimuleert markt tot innovatie

Europese financiering

Als onderdeel van het Europese 3Emotion-project gaat Connexxion in de concessie HWGO ook met vier waterstofbussen van VDL rijden. Dat zou aanvankelijk afgelopen zomer gebeuren, maar dit project staat nog steeds op de plannig, vertelt een provinciewoordvoerder. De twintig waterstofbussen van Solaris worden gefinancierd vanuit de Europese projecten JIVE en JIVE2.

Als onderdeel van de JIVE-projecten wil de provincie Zuid-Holland ook de mogelijkheden om een waterstoftankstation te bouwen, vertelt de woordvoerder. “En we willen dat die ook voor andere voertuigen gebruikt kunnen worden, zoals vrachtwagens op waterstof. Zuid-Holland is een drukke provincie, dus emissieloos vervoer helpt voor de volksgezondheid.”

Het is de tweede Nederlandse concessie waar waterstofbussen in de dienst gaan rijden. In Groningen-Drenthe gaan 20 waterstofbussen rijden van Van Hool.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook