Wilko Mol, directeur van OV-bureau Groningen Drenthe, hoopt dat het kabinet een noodfonds ov in het leven roept. “Dit kunnen we hoogstens een paar maanden volhouden”, vertelt hij.
De ov-autoriteit is opbrengstverantwoorlijk en betaalt dus de rekening van vervoerder Qbuzz. Dat komt neer op zo’n 9,2 miljoen euro, terwijl de inkomsten maandelijks 2,5 miljoen euro lager uitvallen. Dat zegt hij in gesprek met RTV Drenthe.
Officieel hoeft de autoriteit Qbuzz alleen maar te betalen voor daadwerkelijk uitgevoerde ritten, maar volgens Mol wordt de volledige subsidie gewoon doorbetaald. “Maar dit kan het OV-bureau niet dragen”, zegt Mol.
En ondanks dat Qbuzz dus wel krijgt doorbetaald, moet de vervoerder financieel ook inleveren, vertelt directeur marktontwikkeling Michel van der Mark. “De vaste kosten lopen gewoon door. Dat loopt door tot in de ordegrootte van miljoenen.”
Noodfonds
De totale financiële schade in het Nederlandse stad- en streekvervoer loopt dit jaar op tot 800 miljoen tot 1 miljard euro, vertelde Pedro Peters vorige week – en dat is nog buiten NS gerekend, die ook rond de 1 miljard financiële schade lijdt.
Om het financiële tekort in het stad- en streekveroer te overbruggen, pleit Mol daarom voor een noodfonds waarin het kabinet hiervoor garant staat. “Ik hoop dat Den Haag de helpende hand biedt. En zo niet, dan moeten we andere maatregelen zoeken. Dat kan zijn dat de provincies een bijdrage leveren, of we moeten bezuinigen op het voorzieningenniveau.”

- ‘Meer ov-experts nodig in de Tweede Kamer’ - 26 februari 2021
- Limburg ziet toekomst in internationaal ov - 26 februari 2021
- NS lijdt recordverlies van 2,6 miljard euro - 26 februari 2021
- Kansen voor de ov-flexcombinatie - 25 februari 2021
- Siemens bouwt MaaS-dienst ov-bedrijven - 23 februari 2021