GroenLinks en PvdA willen gratis ov voor de armen

maandag 13 februari 2023

GroenLinks en PvdA willen dat er experimenten komen waarin de armen gratis mogen reizen met het ov, dit zou dan moeten worden betaald door de rijken. Ze willen daarbij de prijsverhogingen ongedaan maken door rijke burgers en bedrijven meer belasting te laten betalen. Dat schrijft het AD.nl

De twee linkse fracties presenteren maandag hun plan: Iedereen stapt in. Daarin stellen GroenLinks en PvdA in samenwerking  voor om 400 miljoen euro uit te trekken en daarmee vervoersarmoede tegen te gaan. Die is volgens de partijen groter geworden doordat het kabinet wel automobilisten tegemoet kwam door de brandstofaccijnzen te verlagen, maar niks deed tegen de verhoging van prijzen voor een bus- of treinkaartje.

Habtamu de Hoop, Tweede Kamerlid van PvdA, schetst dat sinds de coronapandemie het openbaar vervoer onder druk is komen te staan, toen het aantal reizigers fors afnam. Daardoor verschraalden buslijnen in de regio’s, maar ook binnen steden vervielen diensten en lijnen: "We moeten gewoon van dat rendementsdenken af. Het ov moet meer in dienst staan van de samenleving."

Ov hoort basisrecht te zijn

Kauthar Bouchallikht, kamerlid voor GroenLinks: "Het ov moet een primair basisrecht zijn, niet iets waarmee geld wordt verdiend. Er zijn kleine groepen die het ov heel hard nodig hebben. Mensen in een rolstoel en slechtzienden worden heel hard vergeten."

De GroenLinkser vindt ook dat een bereikbaarheidsnorm van drie kwartier afdwingbaar moet zijn. Burgers moeten via het gemeenteloket een taxivoucher kunnen krijgen als ze niet binnen drie kwartier na vertrek op hun school, bij de supermarkt of het ziekenhuis kunnen zijn. Gemeenten moeten dit kunnen declareren bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Prijsverhogingen terugdraaien

De Kamerleden stellen nogmaals dat automobilisten voor 1,2 miljard euro zijn gecompenseerd toen de benzineprijzen heel hoog waren, terwijl prijzen voor kaartjes voor de metro, bus en tram met 7 procent zijn gestegen en treinkaartjes met 4,3 procent. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat het terugdraaien van die prijsverhogingen 400 miljoen euro kost. Dat willen de twee fracties betalen door de winstbelasting en de belasting op vermogen te verhogen.

De fracties willen een jaar lang experimenteren in steden en op het platteland. Resultaten moeten op allerlei onderdelen worden geanalyseerd. Als de proeven goed uitpakken kan het openbaar vervoer daarna eventueel gratis worden.

'Mensen met laag inkomen hebben zetje nodig’

Bouchallikht en De Hoop zijn enthousiast over experimenten in Duitsland met - bijna - gratis openbaar vervoer in de vorm van een ticket dat maar 9 euro per maand kost. De run op dat ticket verraste iedereen, waarop de prijs werd verhoogd naar 49 euro.

"Je zag hoe belangrijk dat ticket in Duitsland daar werd gevonden. Begin met mensen met een laag inkomen die zo’n zetje nodig hebben", zegt De Hoop. "Kijk naar mensen die nu een Ooievaarspas hebben, wij zeggen: het kost geld, maar dat moet het de samenleving waard zijn als iedereen meedoet." aldus Bouchallikht.

De VVD reageert

Op LinkedIn reageert Fahid Minhas, Tweede Kamerlid voor de VVD. "Alles op alles wordt ingezet om ‘rijken’ (lees: middeninkomens) de schuld te geven van de problemen in Nederland." 

En dit wordt dan de TUFTUFTOESLAG

Misschien zou de NS eerst eens kunnen beginnen met het controleren van de kaartjes. Zet controleurs neer bij die poortjes want er zijn enorm veel doorglippers. En in de trein kan iedereen zitten waar ie wil, er is ongeveer nul controle en het ergste dat grijsrijders kunnen verwachten als ze wel worden betrapt is een vrijblijvend verzoek om ergens anders te gaan zitten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »

Balanceren tussen sociale en technische bereikbaarheid

9 okt 2023

De rol van traditioneel ov in Nederland (per bus, trein, tram en metro) verandert. Recente projecten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen geïnteresseerden in busconcessie Zeeland

5 okt 2023

In december 2024 loopt de huidige busconcessie van Connexxion in Zeeland af. Dat betekent dat vervoerders zich…

Lees verder »
person_outlineBlog

Opmerkelijke keuzes rond nieuwe Hrn-concessie

8 sep 2023

De demissionaire regering heeft op een aantal punten opmerkelijke keuzes gemaakt rond de voorgestelde…

Lees verder »

Minder bushaltes alléén niet gelijk aan minder bereikbaarheid

14 aug 2023

Dat steeds meer bushaltes verdwijnen is een feit. Maar dat betekent niet per se dat de bereikbaarheid…

Lees verder »
flash_onNieuws

Spoor 25 jaar geleden gedecentraliseerd

2 jun 2023

Het eerste gedecentraliseerde spoortraject van Nederland bestaat 25 jaar. In 1998 ging Oostnet, de voorganger…

Lees verder »

Vervoerders willen meer flexibiliteit in contracten

27 mrt 2023

Corona zette de wereld op zijn kop en sindsdien is het niet meer rustig geworden. Het zijn uitzonderlijke…

Lees verder »

Beleidskeuzes blijven achter bij nieuwe ontwikkelingen

16 mrt 2023

Het gedrag van opdrachtgevers is sinds…

Lees verder »