Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
geen reacties

De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst rijdt op de spoorlijn van de regionale spoorweg Bentheimer Eisenbahn.

De vervoerautoriteit van de Duitse deelstaat Nedersaksen, LNVG (Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen), heeft spoorwegondernemingen uitgenodigd een bod uit te brengen voor het regionale reizigersvervoer tussen Bad Bentheim en Neuenhaus in de periode december 2021 tot december 2036.

Sinds juli 2019 exploiteert de Bentheimer Eisenbahn weer reizigersvervoer. Daarvoor werd een contract gesloten met de vervoerautoriteit, geldig van 1 juli 2019 tot en met 12 december 2021.

Verbinding naar Nederland

Bij de nieuwe aanbesteding wordt overname van de vijf Coradia Lint-41 treinstellen, die momenteel de treindienst verzorgen, verplicht gesteld. Het volume is zo’n 326.000 km per jaar. Ook is er uitdrukkelijk de optie om in de toekomst de treindienst vanuit Neuenhaus via Emmlichheim naar het Nederlandse station Coevorden te verlengen.

Het is al langer bekend dat de regionale autoriteiten in Nedersaksen en de Bentheimer Eisenbahn ambities hebben een directe treinverbinding voor reizigers te krijgen met het Nederlandse Zuidoost-Drenthe. Daarbij is zelfs geopperd dat Emmen eindpunt voor deze treindienst zou moeten worden.

Flexibel

Verder wordt in de aanbesteding voorgeschreven dat in de aangeboden zitplaatscapaciteit in de trein rekening moet worden gehouden met toe- en afname van reizigersaantallen. Ook de inzet van veiligheids- en dienstverlenend personeel moet erop worden afgestemd.

De keuze voor een vervoerder vindt niet alleen plaats op basis van prijs. In aanloop naar de uiteindelijke keuze wordt onderhandeld. In het voorjaar van 2021 zal LNVG een besluit nemen welke spoorwegmaatschappij voor een periode van 15 jaar het reizigersvervoer op deze Duitse regionale spoorlijn zal verzorgen.

Laat een reactie achter

Lees ook