Het aantal check-ins in het ov lag op 25 augustus, bij het aflopen van de zomervakanties, 32 procent lager dan op een vergelijkbare dinsdag in 2019. Pedro Peters, voorzitter van OV-NL, noemt het herstel positief en ‘knijpt zijn handen dicht’ als we eind 2020 op 80 procent van het oude niveau zitten.
Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis voor het Nederlandse ov, op dinsdag 5 mei, checkten 90 procent minder OV-kaarten in dan een jaar ervoor. Dat meldt het CBS op basis van in-checktransacties met de OV-chipkaart, die Translink en het CBS bijhouden in de OV-Monitor. Omdat het aantal check-ins hoger kan liggen dan het aantal reizigers op een dag, kunnen CBS en Translink nog niet aangeven wat het reizigersniveau per dag was. Ook het aantal reizigerskilometers is niet gemeten.
Op dinsdag 10 maart, de laatste dinsdag voor de lockdown, werden 4,73 miljoen minder check-ins gemeten. Een week later was dat aantal gedaald naar 1,01 miljoen: een afname van 79 procent. Nadat de scholen, horeca en sportclubs moesten sluiten, daalde het aantal verder tot 560 duizend op 31 maart.
Dieptepunt: 90 procent minder
Het dieptepunt werd bereikt op dinsdag 5 mei met een aantal van 0,46 miljoen check-ins: zo’n 90 procent minder dan op 10 maart. Bevrijdingsdag was voor de meeste werknemers dit jaar wel een verplichte vrije dag, wat het aandeel waarschijnlijk verlaagd.
Daarna zat er weer schot in het aantal check-ins in het ov. Nadat reizigers vanaf 1 juli weer alle zitplekken in het ov mochten benutten, werden op 7 juli 1,68 miljoen check-ins gemeten: zo’n 50 procent ten opzichte van een jaar ervoor.
Tijdens de laatste meting in het onderzoek, op dinsdag 25 augustus bij het aflopen van de zomervakanties, weerden 1,95 miljoen check-ins gemeten. Dat is het hoogste aantal sinds 10 maart, maar nog altijd 32 procent lager dan op een vergelijkbare dag in 2019.
Verschuiving spits
Het druktepatroon in het openbaar vervoer is sinds het begin van de crisis drastisch veranderd. De gebruikelijke spits blijft achterwege, en voor zover er sprake is van een ochtendspits heeft die een uur eerder plaats dan voorheen. Dit verklaart het CBS doordat mensen in cruciale beroepen, zoals verplegers of docenten, vaak eerder beginnen met hun werk vergeleken met andere werknemers.
Verder herstel?

- Keolis vindt nieuwe CEO in Alex Rentier - 1 maart 2021
- ‘Meer ov-experts nodig in de Tweede Kamer’ - 26 februari 2021
- Limburg ziet toekomst in internationaal ov - 26 februari 2021
- NS lijdt recordverlies van 2,6 miljard euro - 26 februari 2021
- Kansen voor de ov-flexcombinatie - 25 februari 2021
Frans Eekhout
Dat het aantal check-ins hoger kan liggen dan het aantal reizigers is wel verklaarbaar als men als reiziger, waaronder ondergetekende, op één dag meerdere ritten maak met meerdere vervoerders of vervoers- modaliteiten. Mensen hebben eerst de kat-uit-de-boom gekeken alvorens met het openbaar vervoer te reizen en gebruik te maken van hun OV chipkaart, nu dat vertrouwen een beetje aan het herstellen is neemt het gebruik van het OV ook langzaam toe. De komende maanden, wanneer herfst en winter hun intrede doen, moet blijken of dat vertrouwen structureel is en het aantal check-ins zal toenemen of stabiliseren.