Zweden besteedt nachttreindiensten aan

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
geen reacties

De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met het Europese vasteland moet verbinden.

Er wordt nu een vervoerder gezocht om de nachttreinen te exploiteren. Het gaat om internationale nachttreinen die vanuit Stockholm en Malmö via Kopenhagen naar de Duits-Deense grens rijden.

De nachttreinen moeten overigens niet ophouden bij de Duitse grens, maar hun weg vervolgen naar zuidelijkere bestemmingen. De nachttrein vanuit Malmö moet doorrijden tot Brussel. De route zal niet via Nederland verlopen en de reistijd gaat zo’n acht uur bedragen. De nachttrein vanuit Stockholm rijdt door tot Hamburg en deze reistijd bedraagt ongeveer elf uur.

Betere aansluiting

De aanbesteding volgt op Zweedse regeringsplannen voor een betere aansluiting tussen Zweden en de rest van Europa per trein. Daarbij investeert het land zo’n 400 miljoen Zweedse kronen in het opzetten van een internationale nachttreinnet.

Lees ook: Zweedse nachttrein lijkt aanstaande

In de herfst wordt het precieze budget bekend en vastgesteld. Volgens de planning gaan de nachttreinen van start op 1 augustus 2022 voor een periode van vier jaar. Er is een mogelijkheid om deze periode met nog eens twee jaar te verlengen.

Kritiek

Niet iedereen binnen de Zweedse spoorwegsector heeft het plan voor de internationale nachttreinen met instemming begroet. De private spoorwegonderneming Snälltåget heeft kritiek: de onderneming exploiteert op privaat initiatief een nachtverbinding tussen Malmö en Berlijn via Kopenhagen en Hamburg.

Ook heeft het onlangs plannen gepresenteerd om een nachttrein te laten rijden vanuit Stockholm en Malmö via Hamburg naar het skigebied bij Zell am See in de Oostenrijkse Alpen in de komende winterperiode.

Laat een reactie achter

Lees ook