Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
geen reacties

De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat de transittijden van treinen tussen Duitsland en Italië verkorten.

De tunnel werd vrijdag 4 september officieel geopend door Simonetta Sommaruga, de president van de Zwitserse Confederatie, samen met Inazio Cassis, minister in de Zwiterse bondsregering, en Norman Gobbi, voorzitter van de regering van het kanton Ticino.

Gotthard-route

De Ceneri-basistunnel is een nieuwe 15,4 km lange spoorwegtunnel in het Zuiden van Zwitserland en is onderdeel van de Gotthard-route. De spoortunnel is gebouwd in het kader van het project NEAT, Neue Eisenbahn Alpen Transversalen, voor snelle spoorverbindingen en extra capaciteit tussen Noord- en Zuid-Zwitserland en Noord- en Zuid-Europa, waaronder een nieuwe Gotthard-basistunnel en nieuwe Lötschergtunnel.

In een volksstemming in 1992 heeft de Zwitserse bevolking het sein op groen gezet voor het kolossale en kapitaalintensieve spoorwegproject dat uiteindelijk ook de bescherming van de Alpen dient. Met de opening van de Ceneri-basistunnel is het NEAT-project, dat in totaal zo’n 23 miljard Zwitserse franken heeft gekost, na 28 jaar voltooid.

Reizigers en goederen

Het NEAT- project komt zowel het reizigers- als goederenvervoer per spoor ten goede. De nieuwe infrastructuur creëert niet alleen extra capaciteit op het spoorwegnet, maar met zijn nieuwe lange tunnels kunnen reizigerstreinen met snelheden tot 250 km/uur voor beduidend kortere reistijden zorgen tussen het Noorden en Zuiden van Zwitserland.

Ook internationaal reizigersverkeer profiteert, want de transittijden van treinen tussen Duitsland en Italië wordt verkort. Hetzelfde geldt ook voor internationaal goederenvervoer op de corridor Rotterdam-Genua. Met ingang van de nieuwe dienstregeling, komende december, zal het reguliere treinverkeer van de nieuwe tunnel gebruik maken.

Laat een reactie achter

Lees ook