Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

donderdag 22 oktober 2020
timer 3 min

Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de beschikbaarheidsvergoeding van 1,5 miljard euro in 2020. Het ministerie van IenW wees dit verzoek af omdat het gaat om ‘bedrijfsgevoelige informatie’. OpenGeo gaat in beroep.

Dat laat Stefan de Konink, voorzitter van de stichting, weten. “Natuurlijk moet een getroffen sector gesteund worden, maar daarover moet ook transparant gecommuniceerd worden. Het helpt onze samenleving niet als bestuurders informatie achterhouden en achter de schermen onderhandelen.”

Afgewezen

De Konink deed op zondag 7 juni het verzoek om inzage te krijgen in hoe de vergoeding is opgebouwd. Ook wilde hij inzage in de kosten en opbrengsten van de vervoerders.

Maar daarover kan het ministerie geen inzicht verschaffen, reageerde het ministerie op dinsdag 8 september per brief. Zo zijn de jaarstukken vanuit de publieke vervoerders HTM, RET, GVB en NS weliswaar openbaar, maar die van de private vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Transdev, Qbuzz niet.

Opbouw

Die stukken over de kosten en opbrengsten van het aanbieden van openbaar vervoer in 2019 (realisatiegegevens) en 2020 (prognoses) zijn wel bij het ministerie bekend, maar werden vertrouwelijk en met ondertekening van een geheimhoudingsverklaring verschaft.

Door deze gegevens openbaar bekend te maken, wordt bedrijfsgevoelige en concurrentiegevoelige informatie over de ‘al in het geding zijnde’ ov-bedrijven verspreid, schrijft het ministerie in de reactie.

Wel laat het ministerie weten dat de beschikbaarheidsvergoeding is opgebouwd uit de totale kosten van de vervoerders minus de opbrengsten. De opbrengsten worden opgebouwd uit: de subsidies vanuit decentrale overheden, de bijdrage van het ministerie van OCW voor de OV-studentenkaart en de (verminderde) reizigersopbrengsten. Onder voorwaarden kunnen bedrijven een beroep doen op een extra vergoeding van maximaal 2 procentpunt van de kosten.

Niet eerlijk

De Konink denkt daar het zijne van: “Het is niet eerlijk ten opzichte van alle andere ondernemers die noodgedwongen gebruik hebben moeten maken van de NOW-regeling en met bedrijfsnaam en voorschot nu wel online staan.”

Bovendien vraagt hij zich af of de regeling niet misbruikt kan worden door investeringen naar voren te trekken, in plaats van een pas op de plaats te maken. "Dat laat onverlet dat je als ambtenaar ook best trots zou mogen zijn op een goed georganiseerde regeling die ten tijde van crisis het openbaar vervoer beschikbaar houdt.”

In beroep

Bovendien reageerde het ministerie pas drie maanden nadat het verzoek werd ingestuurd, terwijl een wob-verzoek officieel binnen vier weken moet worden beantwoord. Verdaging van de beslistermijn met vier weken is mogelijk, omdat een zorgvuldige behandeling meer tijd vergt. Maar van een zorgvuldige behandeling zag De Konink niets terug. Daarom gaat Stichting OpenGeo in beroep.

Ook schreef hij in zijn verzoek op 7 juni: “Mocht u van mening zijn dat de informatie van deze private vervoerders bedrijfsgevoelig is, zou ik mijn verzoek willen bespoedigen door deze informatie volledig weg te laten en exclusief cumulatief afleidbaar te maken”. Hierop reageerde het ministerie niet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »

Oproep voor een KennisBank Bus

6 feb om 08:30 uur

Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs

3 okt 2023

Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…

Lees verder »

Ná de innovatieve pilots

2 mei 2023

Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb 2023

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »