ProRail sluit zes NABO per direct

ProRail sluit zes NABO per direct

ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct opgeheven.

In totaal kent Nederland 277 Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO), daar staan vaak alleen Andreaskruizen. Op 109 van deze overgangen passeren regelmatig treinen van NS en op 28 stuks daarvan passeert ‘frequent overstekend zwaar wegverkeer’.

Nadat op 22 mei 2020 een NS-machinist om het leven kwam toen een trein met een landbouwvoertuig botste bij Hooghalen, startten NS en ProRail een onderzoek. De resultaten daarvan werden woensdag gepresenteerd en nu willen de partijen maatregelen nemen.

Dit zijn de maatregelen

Zes NABO worden per direct opgeheven, waarbij tussentijds met de gebruiker is overeengekomen dat deze niet met zwaar wegverkeer worden gebruikt. Eén onbeveiligde overgang wordt nog sporadisch gebruikt voor zwaar wegverkeer. Deze overgang wordt eind dit jaar gesloten.

Voor vier NABO geldt een tijdelijke snelheidsbeperking, waarbij de trein maximaal 90 km/ uur mag rijden. Ook voor 17 andere onbeveiligde kruispunten op trajecten waar NS rijdt, is een snelheidsbeperking voorzien. Deze moet binnen twee weken gaan gelden.

Voor de andere 109 onbeveiligde overgangen op het Nederlandse spoor inventariseert ProRail momenteel, in overleg met de andere vervoerders en decentrale overheden, welke tijdelijke maatregelen hier op korte termijn genomen kunnen worden.

Lange adem

In 2018 sloot ProRail al eens een onbewaakte overgang af met betonblokken. Toenmalige CEO Pier Eringa wilde op deze manier aandacht vragen voor de NABO. In totaal wilde ProRail alle 1900 publiekelijke overgangen sluiten. Dat zou twee miljard euro kosten, terwijl het Rijk vijftig miljoen euro beschikbaar stelde.

Ruim twee jaar later lijkt er dus nog niet veel veranderd te zijn, hoewel er volgens ProRail-COO Ans Rienstra al 67 zijn gesloten. “Deze overwegen passen niet meer bij deze tijd. We willen nog meer ingrijpen door per direct tijdelijke maatregelen met het oog op de veiligheid te treffen.”

NS-directeur Marjan Rintel noemt de onbeveiligde spoorwegovergangen ‘fossielen uit de tijd dat er twee keer per dag een stoomtrein kwam’. “Al jaren roept iedereen dat we van deze spoorwegovergangen af moeten. Hier wordt aan gewerkt, maar het gaat te langzaam.”

3 reacties

 1. David Nijenhuis
  12 maart 2021 om 20:27- Reageren

  Met onbeveiligde overwegen is niks mis mee. Wie niet uitkijkt en vertikt te wachten als er een trein aankomt is de veroorzaker van de meeste ongelukken.

 2. Arco Sierts
  13 maart 2021 om 07:50- Reageren

  David, je kraamt werkelijk totale nonsens uit. Uit wetenschappelijk onderzoek is allang bekend dat mensen snelheden boven de 100 km/u niet goed kunnen waarnemen en inschatten. Daarom gaat het oversteken van autosnelwegen ( = verboden) ook bijna altijd fout!
  Dit nog afgezien van het feit dat vergissen menselijk is, zie bv Passage Stoptonend Sein.
  Je gedachtengang is feitelijk bewezen onjuist, zo simpel is het.

 3. Arco Sierts
  13 maart 2021 om 08:01- Reageren

  Ik citeer: “In totaal wilde ProRail alle 1900 publiekelijke overgangen sluiten. Dat zou twee miljard euro kosten”.

  Wacht effe: moet een mini-AHOB of de Normally-Closed-variant daarvan maar liefst 1 miljoen per stuk kosten ? Want meer is er niet nodig om een NABO veilig te maken. Dat moet in 1 grote aanbesteding toch ook wel een stukkie goedkoper kunnen, lijkt mij.

  Of zit ProRail nog steeds op de techno-autistische koers van “De Beste Overweg Is Geen Overweg”? *DAT* verklaart dan ook meteen waarom het allemaal zo lang duurt – en er daardoor onnodig doden blijven vallen…

Laat een reactie achter

Lees ook