ProRail sluit onbewaakte overgang af

ProRail sluit onbewaakte overgang af

door in rubriek spoor
Reacties uitgeschakeld voor ProRail sluit onbewaakte overgang af

ProRail heeft een onbewaakte overgang aan de Mijlerweg in Lunteren afgesloten met betonblokken. Het bedrijf wil zo snel mogelijk alle Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) sluiten. 

ProRail wil de komende tijd meer onbewaakte overgangen afsluiten met betonblokken. De belangrijkste reden om over te gaan tot een afsluiting van de overwegen, is dat het bedrijf niet pas in actie wil komen als er weer een ongeval is gebeurd. Er wordt vooral gekeken naar plaatsen waar de gesprekken al jaren lopen en in een impasse verkeren, terwijl een oplossing binnen handbereik ligt. “Op die specifieke locaties is het goed een breekijzer achter de hand te hebben”, aldus ProRail.

Onbewaakte overwegen
NABO’s worden alleen aangegeven met Andreaskruis en schrikhekken, waarbij het verkeer zelf alert moet zijn op een naderende trein. ProRail noemt zulke situaties levensgevaarlijk. “Want het verkeer neemt toe en treinen rijden steeds frequenter en sneller.” Jaarlijks vallen er gemiddeld twee doden op NABO’s.

Gemeenten moet ook meewerken
President-directeur van ProRail Pier Eringa zegt in het televisieprogramma Pauw dat onbewaakte overgangen niet meer van deze tijd zijn. ProRail ontving vijftig miljoen euro van het Rijk om de overgangen aan te pakken. Maar dat is niet genoeg. Gemeenten moeten ook verantwoordelijkheid nemen vindt Eringa. “Als je een spoorlijn door de gemeente hebt lopen dan kun je daarvan profiteren, maar werk ook mee om overgangen veilig te maken door tunnels of viaducten aan te leggen.”

In totaal wil ProRail alle 1900 publiekelijke overgangen sluiten. Dit plan kost in totaal twee miljard euro.

Wandel- en fietsorganisaties wijzen op het recreatieve belang van 123 onbewaakte overgangen. In plaats van de overweg te sluiten zou er een brug of een tunnel kunnen komen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook