Een les uit Japan

dinsdag 19 maart 2019
timer 3 min

Japan wordt veelal geassocieerd met hoogwaardige rail. De stedelijke rail van metropool Tokyo en het nationale net van hogesnelheidslijnen Shinkansen zijn wereldberoemd.

Maar als ik in oktober vorig jaar, ver weg van Tokyo op een station, aan de praat raak met een sneltrambestuurder is die wereld van hoogwaardige rail onzichtbaar. Het station Washizuka-Haribi in de regio van de stad Fukui aan de westkust van het hoofdeiland Honshu is het eindpunt voor de sneltrams van Fukui Railway. Ze rijden sinds maart 2016 buiten de stad op een deeltraject samen met treinen van de Echizen Railway. Dit is het eerste tram-treinbedrijf in Japan waar ook daadwerkelijk gemengd wordt gereden.

Ondanks de avondspits is het niet druk. De bestuurder schudt zijn hoofd. “Geen mensen”, zegt hij in elementair Engels. Liever vertelt hij over zijn aanstaande trip naar Hawaï waar zijn zoon binnenkort in het huwelijk treedt. Jammer genoeg wil hij niet op de foto, anders zou u zijn uniform van Echizen Railway kunnen zien. De sneltram wordt dus bestuurd door een machinist. Bij het overgangsstation in Fukui, waar de dienst overgaat op het stadstraject, kan ik naar hem zwaaien, want een trambestuurder van Fukui Railway heeft zijn werk overgenomen.

Japan vergrijst en veel spoorlijnen in de periferie en het platteland zijn opgeheven of in gevaar. Hetzelfde geldt voor trambedrijven in de kleinere steden. Dat komt met name doordat het ov in Japan volledig kostendekkend moet zijn. Niettemin komen de grenzen van dit (politieke) uitgangspunt steeds helderder in zicht. Nadat in 2000 de commerciële exploitatie van zowel de Fukui Railway als de Echizen Railway wankelde en de private eigenaren een deel van de diensten staakten, is in 2003 het spoorvervoer overgenomen door een samenwerkingsverband van gemeenten langs de lijn en private partijen. Zoiets heet in Japan een ‘quasi-publiek’ bedrijf, bekostigd met geld van gemeenten en onder andere de Kamer van Koophandel.

Deze geschiedenis illustreert het sociale en het economische belang van railvervoer in Japan. De gemeente Fukui en zijn buurgemeenten hebben dit belang duidelijk onderkend en nog eens onderstreept door na 13 jaar ‘quasi-publieke’ exploitatie de dienst met nieuw materieel en nieuwe infrastructuur te verbeteren en als tramtrein verder uit te breiden. In mijn Nederlandse ogen mag de vervoerwaarde dan gering lijken, volgens mijn collega Kiyohito Utsunomiya, economieprofessor aan de Kansai universiteit in Osaka, is het vervoer stevig en groeiende.

Aldus heb ik mijn les uit Japan geleerd. Ver weg van Tokyo in de krimpende regio’s en steden is me de maatschappelijke noodzaak van goede publieke voorzieningen meer dan duidelijk geworden. Deze les is van belang voor de Nederlandse situatie omdat naar mijn overtuiging hier kostendekkendheid van ov-voorzieningen te veel als doel op zich wordt gezien.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »