Internationale trein is niet duur

donderdag 6 juni 2019
timer 3 min

De maatschappelijke discussie over de zin en onzin van vliegen speelt de spoorbedrijven in de kaart. Terwijl Schiphol vroeger werd gezien als een bron van welvaart, geldt de luchthaven nu als veroorzaker van luchtvervuiling en lawaai. Het aantal reizigers in de treinen naar Brussel, Parijs, Londen en Berlijn groeit, maar voor de internationale trein is nog een wereld te winnen. 

Spoorbedrijven en ov-liefhebbers schermen met het argument dat vliegmaatschappijen geen belasting op brandstof en geen btw hoeven te betalen. Dat is waarAnderzijds bleek uit een onderzoek van de Consumentenbond dat de tarieven van het vliegtuig en de trein op afstanden rond 500 kilometer vrijwel even hoog zijn. Recent reisde ik op een maandag van Londen naar Amersfoort voor 49 euro met de Eurostar, die om 17.19 uur vertrok van Londen St. Pancras. Voor dat bedrag kan ik op dat tijdstip onmogelijk vliegen. Voor een enkele reis van Amersfoort naar Magdeburg legde ik 29 euro neer. Een rit per auto op die afstand kost meer. 

Het zit hem dus niet in de prijzen, mits je de weg weet. Het is een fluitje van een cent om een ingewikkelde vliegreis naar een kleine luchthaven in Latijns-Amerika te boeken. Als je de weg in ov-land kent, weet je dat de website van Deutsche Bahn de beste is om goede dienstregelingen te vinden. Je weet dat het de moeite waard is om de prijzen te vergelijken via de websites van NS, NMBS, DB, SNCF, Thalys, Eurostar, Trainline en Treinreiziger. Je weet dat het voor reizen via Duitsland slim is om een kaartje te kopen vanaf Bentheim. En dat in België senioren voor ruim 6(!) euro een retour naar elke Belgische bestemming kunnen kopen. Als je de weg in ov-land niet kent betaal je te veel en leiden boekingen naar niet-gangbare bestemmingen tot veel gedoe. 

Bij het uitvallen van een vlucht doen vliegmaatschappijen hun best om passagiers over te boeken naar een andere vlucht, eventueel van een ander bedrijf. Als de Beneluxtrein uitvalt, hetgeen vrijwel dagelijks een keer gebeurt, weigeren NS en NMBS om de reiziger over te boeken op de Thalys. 

De Europese regels voor compensatie bij het uitvallen van vliegtuigen beginnen steeds beter te werken. De spoorwegen lopen op dit punt achter. Toen ik onlangs meer dan vier uur onderweg was geweest van Brussel naar Utrecht kreeg ik 9 euro schadevergoeding. Een kennis die geconfronteerd werd met twee defecte Beneluxtreinen achter elkaar kreeg 5 euro. Dat zijn lachwekkende bedragen als je uren vertraging hebt gehad en meermalen hebt moeten overstappen. 

Spoorbedrijven moeten niet klagen over oneerlijke concurrentie van vliegbedrijven maar de klant centraal stellen in plaats van hun eigen regels. Dan komen de reizigers in drommen naar de internationale trein. 

Zeer terecht dat dit boven komt drijven. Een kul argument van de spoorwegen. Zijn alleen maar uit op inkomsten. Wie kaart dit aan ?

Arriën Kruyt slaat de spijker op zijn kop. De belangrijkste belemmeringen voor internationale treinreizen zijn het intransparante tariefsysteem en de ontoegankelijkheid van de boekingssites. Ik woon in een deel van Nederland van waaruit een enkele reis Schiphol al gauw drie uur duurt. In drie uur tijd zit ik als de Friesenbrücke hersteld is al diep in Duitsland.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
logo OV-Magazine

Meer artikelen met dit thema

Nieuwe nachttrein A’dam – Praag op komst

9 apr om 10:41 uurtimer2 min
Een nieuwe nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Praag vanaf april 2022. Dat is het doel van de Nederlandse…
Lees verder »

Vlaanderen beëindigt monopolie De Lijn

26 mrt om 10:00 uurtimer5 min
Terwijl in Nederland de commissie-Brokx dertig jaar geleden het ov structureel veranderde*, staat het Vlaamse ov-…
Lees verder »

Regiojet gaat 's nachts naar Polen

8 feb om 14:35 uurtimer2 min
Het Tsjechische Regiojet slaat zijn vleugels verder uit met een nieuwe internationale nachttrein. Dit keer is…
Lees verder »

Impuls voor Europees nachttreinnetwerk

10 dec 2020 timer2 min
De ÖBB, DB, SBB en SNCF gaan samen een Trans-Europees nachttreinnetwerk ontwikkelen. Zij kondigden plannen aan…
Lees verder »

Aanbesteding Bentheimer Eisenbahn van start

25 sep 2020 timer2 min
De aanbesteding van de ‘Regiopa Express’, de treindienst tussen Bad Bentheim en Neuenhaus, is gestart. De dienst…
Lees verder »

Zweden besteedt nachttreindiensten aan

11 sep 2020 timer2 min
De Zweedse vervoerautoriteit Trafikverket start een aanbesteding voor internationale nachttreinen, die Zweden met…
Lees verder »

Zwitserse spoortunnel versnelt Europees ov

10 sep 2020 timer2 min
De Ceneri-basistunnel, een 15,4 kilometer lange spoortunnel in Zwitserland, is na 28 jaar geopend. De tunnel gaat…
Lees verder »

NMBS krijgt ETCS in 23 locomotieven

27 aug 2020 timer1 min
Spoorwegfabrikant Alstom installeert het Europese treinbeveiligingssysteem ETCS in 23 HLD77-locomotieven van…
Lees verder »