Is de hype van MaaS voorbij?

maandag 7 november 2022

De landelijke MaaS-pilots lopen ten einde en lijken, mede door corona, niet te hebben bereikt waarop de sector hoopte. Maar betekent dat dat de hype voorbij is? Jaap Sytsma, deze maand zes jaar in dienst bij MuConsult, denkt van niet.

Toen ik zes jaar geleden bij MuConsult begon, raakte ik al snel betrokken bij Mobility as a Service. Destijds keken we allemaal met veel belangstelling naar de ontwikkeling van MaaS in Scandinavië. In 2017 nam IenW het voortouw bij het opzetten van regionale MaaS-pilots. Door corona begonnen veel pilots later dan gepland, maar eind van het jaar zijn de pilots voorbij.

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat de hype van MaaS voorbij is en dat het de beloften van bereikbare, leefbare, inclusieve steden en regio’s nooit gaat waarmaken. Het is commercieel en juridisch te complex, reizigers zitten er niet op te wachten en overheden moeten stoppen met de financiering van dergelijke projecten met een groot ICT-gehalte. De MaaS-pilots lijken niet te hebben bereikt wat we hoopten en ook de Finse pionier MaaS Global verkeert in zwaar weer. Is het dan voorbij met MaaS na dit jaar?

Meer kennis

Ik denk het niet. Weliswaar worden de evaluaties van de Nederlandse MaaS-pilots nu uitgevoerd en zijn de officiële lessen nog niet bekend, maar ik durf wel te stellen dat we zónder die pilots veel minder hadden geweten dan nu het geval is. Ja, we waren ontzettend ambitieus, MaaS was teveel een doel en te weinig een middel, en techniek, privacy en governance hebben we onderschat, en zo kan ik nog wel meer noemen.

Mijn verwachting is dat uit de evaluaties gaat komen dat we de laatste zes jaar heel veel hebben geleerd, wat ons de komende jaren gaat helpen om het reisgedrag van uiteenlopende doelgroepen daadwerkelijk te verduurzamen. We weten steeds meer, maar nog altijd te weinig over de reiziger. 

Leren over de wensen van reizigers

Wat we wel weten is dat de reiziger vooral ontzorgd wil worden. Een reisapp moet logisch, betrouwbaar, betaalbaar en eenvoudig zijn en aansluiten bij de intrinsieke motivaties. Dat lukt alleen als je iets beters biedt dan dat de reiziger al heeft en ongewenst gedrag minder aantrekkelijk wordt gemaakt. En dan maakt het echt niet uit of dat bijvoorbeeld Google Maps, de NS-app, een app van de werkgever of een MaaS-app doet.

En hoe erg is het dat de gemiddelde Nederlander bij MaaS overigens nog steeds denkt aan die rivier en niet aan het concept waarmee je eenvoudig al je reizen kan plannen, boeken en betalen? Gaat het er niet veel meer om dat we de reiziger weten te motiveren om keuzes te maken die leiden tot een minder grote afhankelijkheid van de eigen, fossiel aangedreven auto?

Ik denk dat we nog veel meer over de wensen van de reiziger moeten leren, voordat we écht grote stappen in die mobiliteitstransitie. Welke reizigersdoelgroepen kunnen we onderscheiden? Wat zijn hun motivaties? Hoe, wanneer en waarheen reizen zij? Welk MaaS-dienst en welk vervoeraanbod past daarbij? Waar zitten de weerstanden van reizigers? Wat zouden partijen als ministeries, provincies, gemeenten, werkgevers, (MaaS-)dienstverleners en vervoeraanbieders kunnen en moeten doen om die mobiliteitstransitie een slinger te geven?

Daarover hopelijk snel meer.
 

Het blijft opmerkelijk dat het succes van multimodale dienstverlening (onder de noemer MaaS) wordt afgemeten aan het succes van de MaaS-pilots. In Nederland maken inmiddels meer dan 1.000.000 via zakelijke MaaS- dienstverleners, inclusief plannen, boeken en betalen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Arriva geeft boost aan flexibele Vlinder

23 okt 2023

De flexibele halte tot halte-dienst van Arriva, de Vlinder, is in een nieuw jasje gestoken. Het kent…

Lees verder »

Werken aan publieke mobiliteit

24 jul 2023

In de huidige mobiliteitswereld is de term openbaar vervoer toe aan een upgrade, schrijft Mobycon-adviseur…

Lees verder »

Kansen en kennisvragen rond automatisering ov-diensten

30 jun 2023

Het is allang niet meer de vraag óf geautomatiseerd rijden mogelijk is, maar hooguit wanneer het gemeengoed…

Lees verder »
person_outlineBlog

Bus rapid transit broodnodig

9 jun 2023

Naast ons kantoor in Hilversum ligt een gloednieuwe busbaan. Inwoners van ’t Gooi reizen via deze baan snel…

Lees verder »
person_outlineBlog

Kabelbaanvervoer: hoe serieus moeten we dat nemen?

2 jun 2023

Een kabelbaan is een exoot in ov-land, vaak als proefballon gebruikt en iets waar snel lacherig over gedaan…

Lees verder »

In vier stappen meer grip op mobiliteitsarmoede

9 feb 2023

Hoewel de aandacht voor mobiliteitsarmoede groeit, experimenteren overheden nog hoe ze ermee moeten omgaan.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelders flexsysteem: 5000ste rit na 5 maanden

19 sep 2022

De flexibele deeltaxidienst HaltetaxiRRReis maakte op 19 september zijn 5000ste rit, ruim vijf maanden na de…

Lees verder »

Nieuwe ov-betalen biedt kansen voor Wmo-vervoer

1 jul 2022

In- en uitchecken met de betaalpas is eind 2022 in het gehele Nederlandse ov mogelijk dankzij het programma…

Lees verder »