Meer slimme verkeersveiligheids-oplossingen alstublieft

dinsdag 27 september 2022

In Nederland vallen de meeste verkeersdoden en verkeersslachtoffers in de bebouwde kom. Volgens de statistieken van Rijkswaterstaat gaat het om 62 procent van alle dodelijke verkeersslachtoffers.

In Nederland overlijden jaarlijks 500 tot 600 mensen in het verkeer en ongeveer 20.000 mensen belanden in het ziekenhuis door een verkeersongeval. Het menselijk leed is gigantisch, ontdek je wanneer je bij deze kille cijfers stilstaat. Een verkeersdode wordt plotseling uit het leven gerukt, heeft waarschijnlijk geen afscheid kunnen nemen en laat zijn geliefden achter met een enorm trauma. Wie in het ziekenhuis belandt, ervaart maanden- of zelfs jarenlang de gevolgen van het verkeersongeluk: langdurige revalidatie, blijvende beperkingen, trauma, enzovoort.

Er is tegenwoordig veel technologie die het verkeer op een slimme manier veiliger maakt, maar die nog veel te weinig wordt toegepast. Een klassieke en beproefde verkeersveiligheidsmaatregel is de verkeersdrempel. We kennen hem allemaal: uedereen die te hard rijdt wordt afgestraft met een harde klap. Helaas lijden hier de goeden onder de slechten. Wanneer een bus of een ander voertuig met de juiste snelheid over de drempel rijdt, is het nog steeds een onaangename ervaring. De ov-reiziger kent deze ervaring niet in de tram of trein, maar helaas wel in de bus.

Slimmere oplossingen

Er bestaan slimmere oplossingen voor verkeersdrempels. Bijvoorbeeld de Actibump. Dit is een slimme verkeersdrempel. Wanneer je onder de maximumsnelheid blijft, gebeurt er niets, wanneer te hard wordt gereden, zinkt een deel van de Actibump in de grond en krijgt de hardrijder stevige ‘feedback’ op zijn te hoge snelheid. Een ideale oplossing die de bebouwde kom veiliger maakt en ook positieve effecten heeft op de emissies. Onderzoek in Zweden en Australië heeft uitgewezen dat bij toepassing van deze oplossing de gemiddelde snelheid omlaaggaat en de verkeersdoorstroming beter verloopt. Voetgangers voelen zich veiliger en als gunstig bijeffect voor de woonomgeving zijn er minder trillingen en is er minder geluid en uitstoot van zowel uitlaatgassen als fijnstof door remmen.

Ook voor voertuigen zijn er vele slimme en veiligheidsverhogende technologieën verkrijgbaar. Ik noem er een paar. Als eerste Zonemanagement: door ‘geofencing’ toe te passen kunnen bussen in bepaalde straten en op bepaalde tijden in snelheid worden beperkt. Denk aan bijvoorbeeld wegen rondom scholen, plaatsen waar de bus zich tussen de voetgangers beweegt.
 

Een andere oplossing is voetganger- en fietserdetectie: zowel de chauffeur als de fietser of voetganger krijgt een audiosignaal wanneer ze te dicht bij elkaar komen of wanneer een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan. Een derde voorbeeld is het gebruik van cameraspiegels: de chauffeur heeft beter zicht, met name ook wanneer het donker is. De spiegels kunnen geen voetgangers of fietsers meer raken en ook hier is een gunstig bijeffect; minder luchtweerstand en daardoor minder energieverbruik.

Ik besluit mijn blog zoals ik hem begon: meer slimme verkeersoplossingen alstublieft!

Bas Dubois

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Der slimme verkeersdrempel 'Actibump' zinkt alleen in de grond wanneer er te hard gereden wordt ©Volvo Bus

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei om 13:26 uur
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt om 12:04 uur

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep 2022

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei 2022

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Ledstrip Arriva
flash_onNieuws

Mintgroene lichtlijn bij de halte? Dan staat er een passagier

26 apr 2022

Zekerheid bieden aan reizigers dat de bus stopt bij de halte, ook al is het donker. En tegelijkertijd onnodig…

Lees verder »