Post-corona: nieuwe kansen op beter betalen

vrijdag 24 april 2020
timer 4 min

Er zijn veel vragen over hoe het openbaar vervoer straks moet functioneren in de anderhalvemetersamenleving. De capaciteit zal flink afnemen en daarmee de inkomsten. En hoe kunnen reizigers zich straks veilig verplaatsen in het rij/voertuig en op de haltes en stations? Deze uitdagingen brengen ook kansen met zich mee, zoals het makkelijker betalen voor je ov-reis.

Anderhalve meter afstand houden is het devies om het coronavirus de baas te worden. In het openbaar vervoer is dat niet evident. Bijna iedere reiziger kent wel de volgepakte treinen, metro’s trams en bussen en het gekrioel van mensen door de stationshallen en andere drukke ov-knopen. Zoals het er nu naar uitziet, komen die tijden voorlopig niet meer terug. Er moeten manieren gevonden worden om straks met een groeiende reizigersstroom iedereen toch voldoende afstand te laten houden.

Uiteraard betekent dat in ieder geval minder mensen per voertuig. Waar in een normale bus voorheen nog 80 mensen vervoerd konden worden, is het maximum nu al bereikt bij hoogstens 10 of 11 reizigers. Ook in treinen moet de zitplaatscapaciteit drastisch naar beneden bijgesteld worden en zijn staanplaatsen, evenals bij bussen, ook waarschijnlijk uit den boze.

En wat te denken van de loopstromen? Nu de enige beperking ‘slechts’ dat vooraan instappen bij de bus niet meer kan. Dit kan nog met een scherm worden opgelost. En op knooppunten wordt er wellicht gewerkt met looprichtingen. Trappen die slechts in één richting gebruikt mogen worden, een nog betere routering om stilstaan door zoeken zoveel mogelijk te voorkomen; het zijn slechts een paar voorbeelden.

Het in-, uit- en omchecken blijft, ook met beperkte passagiersaantallen, sowieso een bottleneck. Poortjes geven immers oponthoud. Op de perrons is het welhaast onmogelijk – helemaal met krappe aansluitingen – om het gedrang rond toeslag- of omcheckpaaltjes te vermijden; ook al staan er meerdere. Buschauffeur Bart van Leersum zei het onlangs in het NOS Journaal al: nu al staan de passagiers in de bus in de rij om uit te kunnen checken.

En laten we wel wezen: er zijn ook weinig alternatieven. Met poortjes zal er een oponthoud blijven en de paaltjes blijven een reizigersmagneet. Veel reizigers moeten er namelijk op hetzelfde moment gebruik van maken. In de bus zou je in theorie nog de afspraak kunnen maken om pas op te staan om uit te stappen als de voorgaande passagier is uitgecheckt. Maar dit betekent een veel langere halteringstijd. Met andere woorden: meer tijd kwijt en dus meer geld.

Onnodig geld verliezen in een tijd waarin de betaalbaarheid van het ov-systeem al onder druk staat, daar zit niemand op te wachten. Het is dan ook juist nu het moment om als sector om tafel te zitten en nieuwe afspraken te maken. Over financieringen, maar daaraan ook gekoppeld een betaalsysteem dat veilig en efficiënt is. Betalen zonder oponthoud betekent een veilige reis voor de reiziger, een zo vlekkeloos mogelijke dienst voor de vervoerder en beheersbare kosten voor de ov-autoriteit.

De technische mogelijkheden zijn er. Met be-in-be-outticketing bijvoorbeeld is het niet eens meer nodig om een kaartje te kopen of in te checken. Door middel van een app in combinatie met bluetooth- of RFID-technologie kan met behulp van locatiebepaling prima nagegaan worden waar, hoe en wanneer een reiziger gebruik maakt van het ov-systeem. Voor wat betreft de privacy kunnen we misschien nog wel wat leren van de corona-app, mocht deze er komen.

Tot nu toe is zo'n systeem niet van de grond gekomen, ondanks dat er al jaren over gesproken wordt en de techniek er feitelijk klaar voor is. Tot voor kort was single check-in/check-out met de OV-chipkaart zelfs een brug te ver. Eén ov-autoriteit met verschillende vervoerders lukte het wel door goede afspraken te maken: sindsdien is het in Overijssel gewoon mogelijk om te reizen met Blauwnet-treinen zonder om te checken. Of de trein nu van Arriva of Keolis is.

De gemeenschappelijk ov-autoriteiten hebben een uitdaging als het gaat om kostenbeheersing. De vervoerders zijn gebaat bij zo soepel mogelijk reizigersstromen. En de reiziger wil zo veilig en makkelijk mogelijk van A naar B komen. Juist nu, nu de hele kostensystemathiek van het OV-systeem heroverwogen zal moeten worden, ligt er een kans om al deze belangen bij elkaar te brengen en gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Met Tranzer kun je plannen, boeken en betalen met je mobiele telefoon. Hoef je niet naar een ticket automaat of een chauffeur om je ticket te kopen. Een heel goed alternatief dat nu al werkt voor al het OV in Nederland.

Techniek is niet de oplossing. Wat zou helpen is minder in- en uitchecken. Ik doel dan op forenzen. Met een vaste prijs voor hun woon-/werktraject is elke dag dezelfde in- en uitcheck niet nodig. Kan veel sneller worden ingevoerd.

Dat mag zo zijn en kan tijdens de corona wellicht handig zijn. Voor daarna lijkt het me lastig om vervoersstromen goed te monitoren, capaciteit op het tijdstippen goed in te schatten enz.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Fiscus versoepelt gebruik ov-abonnementen

23 nov 2023

Op 25 oktober stemde de Tweede Kamer in met een fiscale versoepeling van het gebruik van ov-abonnementen. Maar…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tariefstijgingen ov in 2024 definitief van de baan

20 nov 2023

Afgelopen vrijdag 17 november maakte staatssecretaris Heijnen officieel bekend dat 300 miljoen euro beschikbaar…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Latente behoefte handsfree in- en uitchecken is groot’

19 okt 2023

Handsfree in- en uitchecken met de smartphone: zitten die reizigers daar eigenlijk wel op te wachten? In…

Lees verder »

Waarom spitsheffing NS wél kan werken

5 okt 2023

Een meerderheid in de Tweede Kamer wees de gewenste tariefdifferentiatie van NS eind september af.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij

21 sep 2023

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…

Lees verder »

Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit

18 sep 2023

Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdamse ov-tickets voor minima op Marktplaats beland

13 jun 2023

Begin mei lanceerde de Vervoerregio Amsterdam de uitgifte van 730.000 gratis ov-kaarten aan mensen met een…

Lees verder »