Rover kritisch op Zeeuws busabonnement

donderdag 14 januari 2021
timer 2 min

De provincie Zeeland en Connexxion willen reizen per bus aantrekkelijker maken voor de Zeeuwse busreiziger. Daarom introduceren zij per 2 mei 2021 het reisproduct ‘Zeeland Voordeel’. Reizigersvereniging Rover vreest dat het nieuwe tariefsysteem leidt tot minder reizigers.

Met ‘Zeeland Voordeel’ betaalt de Zeeuwse busreiziger achteraf en alleen nog maar zijn gemaakte busreizen en reist deze niet meer alleen via vaste ov-zones, maar kan de hele provincie aandoen. De factuur ontvangt men achteraf per maand.

Kortingen

Bovendien bouwen de reizigers korting op, nadat voor 20 euro aan reiskosten is gemaakt. Naarmate de reiziger vervolgens meer ritten maakt, loopt de korting verder op. Het maximale te verrijden tarief per maand is 130 euro.

Voor scholieren geldt een aanvullende korting van 10 procent op hun gemaakte reis. Aangezien het overgrote deel van de Zeeuwse busreizigers uit scholieren en studenten bestaat, lijkt dit een goede campagne om deze groep aan de bus te blijven binden.

“Als we willen dat scholieren en studenten in Zeeland blijven wonen, moet het gebied bereikbaar blijven”, vertelde Wilma Koevermans van vervoerder Connexxion begin 2020 aan OV-Magazine. “Anders lopen we het risico dat meer mensen wegtrekken. Dat is ook in de politiek een belangrijk onderwerp.”

Flexibeler

Dat maakt het geheel dus een stuk flexibeler. Reizigers hoeven voortaan niet meer vooraf na te denken of ze de kosten van een abonnement er wel uithalen en waar zij precies naartoe mogen reizen.

Het nieuwe abonnement gaat in per 2 mei 2021. Reizen zonder abonnement blijft ook mogelijk.

Rover maakt zich zorgen

Rover Zeeland laat in een reactie weten dat veel reizigers helemaal niet op rekening willen reizen. "Het laten verdwijnen van het bestaande productportfolio zal bij reizigers leiden tot een heroverweging van hun relatie met Connexxion. Als Zeeland Voordeel niet aansluit bij hun wensen, of als zij denken dat het ingewikkeld is, zullen er reizigers zijn die niet overstappen waardoor het ov-gebruik zal afnemen."

Volgens de reizigersvereniging wordt reizen met Zeeland Voordeel pas aantrekkelijk als men veel reist. De incidentele reiziger gaat erop achteruit, omdat de kilometerprijs stijgt, en ongeveer 2/3 van de Zeeuwse reizigers is incidentele reiziger. Rover wil daarom dat de ingangsdatum van 2 mei wordt uitgesteld en Connexxion met de vereniging in gesprek gaat.

Voor de scholieren wordt het steeds moeilijker om met de bussen te reizen in Zeeland. Dat komt omdat er regelmatig ritten komen te vervallen en zij dus niet op tijd op school kunnen zijn of niet van school naar huis kunnen en moeten wachten wanneer er eindelijk weer een bus komt. Als je een klacht indient krijg je als antwoord personeel te kort. Nu heb ik zelf 34 jaar bij het O.V. gewerkt en in het begin dat ik daar werkte werden nieuwe chauffeurs zelf opgeleid door het vervoersbedrijf. Nu worden ze eerst extern opgeleid voor dat ze door kunnen naar de bedrijven. Ze weten tijdig dat er chauffeurs met pensioen gaan en daar dus op in kunnen spelen. En ze moeten de salarissen aanpassen je moet nu 15 jaar wachten met tussentijdse stappen voor je op je maximum salaris staat. Dat doen chauffeurs die nu in de transportwereld zitten niet omdat zij te ver in hun salaris terug vallen. En die mannen hebben ervaring op de weg dus willen ze op latere leeftijd wel iedere avond thuis zijn en overstappen, maar niet op de manier zoals deze nu is.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Rover kritisch op Zeeuws busabonnement

Mark Thoma over de introductie van Zeeland Voordeel: "De provincie durft zijn nek uit te steken, dat is heel mooi".

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Een derde van de NS-treinen wordt verlengd

6 dec om 12:12 uur

Een derde van de treinen wordt verlengd vanaf 11 december. Dan start de dienstregeling van 2023. In het weekend…

Lees verder »

Drie vervoerders en opdrachtgever innoveren samen

2 dec om 09:35 uur

Als vervoerders met dezelfde opgaven bezig zijn en tegen dezelfde problemen aanlopen, ligt het voor de hand een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Regionaal ov in 2021 licht in de lift

14 nov om 16:58 uur

Terwijl in het tweede coronajaar, 2021, meer nachtbussen en spitslijnen verdwenen, steeg het reizigersvervoer…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stijgende kilometerprijs 2023 baart ov-regio’s zorgen

18 okt om 16:12 uur

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) maakte vorige week bekend de landelijk vastgestelde prijsstijging…

Lees verder »

Hoe ervaren niet-ov-reizigers het ov?

11 okt om 09:17 uur

Onderzoek- en adviesbureau Moventem onderzocht de tevredenheid over het openbaar vervoer onder álle inwoners…

Lees verder »

Goed zicht op haltes: kies voor HIB 360

10 okt om 12:28 uur

Alle halte-informatie onder een knop? Voorzien van zo’n twintig scherpe 360-graden foto’s per halte? Met een…

Lees verder »

‘Regionale spreidingsafspraken effectiever dan landelijke’

7 okt om 12:23 uur

Landelijke spreidingsafspraken met onderwijsbonden werden halverwege 2020 met gejuich ontvangen in ov-land.…

Lees verder »

Aandacht nodig voor digitalisering in ov

26 sep om 09:41 uur

Hoewel veel reizigers er de vruchten van plukken, kan digitalisering in het ov sommigen ook voor problemen…

Lees verder »